Dedaković, Borković, Merčep i Bili: U Vukovaru se 1991. pljačkalo institucije i ubijalo svjedoke, a nitko to nije istražio

Foto: Priopćenje,

SUDIONICI događaja oko obrane Vukovara upozorili su uoči tragične godišnjice pada Vukovara na brojne propuste i nepravilnosti hrvatske države kada je u pitanju istraživanje događaja u Vukovaru 1991. godine.

U Vukovar su, kako ističu, nakon protupravnog uhićenja Tomislava Merčepa, upućeni Mile Dedaković i Branko Borković, a Marin Vidić Bili ostavljen je bez potpore u nezavidnom položaju povjerenika Vlade Republike Hrvatske. Upravo su oni i potpisnici otvorenoga pisma.

Ističu da je obrana Vukovara bila samostalno organizirana, bez naputaka iz Zagreba te da je u to vrijeme u hrvatskim državnim institucijama donesen niz "pogrešnih političkih i vojnih odluka o Vukovaru, što je pridonijelo guranju toga područja u pakao rata".

Vrlo utjecajni u hrvatskim institucijama utjecali na brojne tragične događaje


"Te pogrešne odluke donesene su zahvaljujući dobro organiziranoj skupini osoba koje su bile protuhrvatski nastrojene, ali i veoma utjecajne u hrvatskim državnim institucijama. One su podupirući ratne profitere i švercere - već u ranom razdoblju bitno utjecale na tragičan slijed događaja, uključujući i upućivanje hrvatskih policajaca u tragediju u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine", ističu između ostaloga.

Također napominju kako je nevjerojatno da do sada ni jedna hrvatska državna institucija nije zatražila da im zapovjednici obrane Vukovara podnesu izvješća te dodaju kako ih se neutemeljeno napada upravo kako bi se zameo trag "svim protuhrvatskim djelovanjima".

Ističu i da nitko nije istražio pljačku golemih količina novca iz vukovarskih institucija 1991. te zagonetne smrti osoba povezanih s financijskim institucijama u Vukovaru, kriminalnu nabavku oružja, zagonetne smrti potencijalnih svjedoka te brojne druge zločine.

Pročitajte više