Del Ponte: Ovo nije pravda!; Mišetić: Pripremamo pritužbu švicarskoj odvjetničkoj komori protiv bivše tužiteljice

ZBOG intervjua koji je Carla del Ponte dala srpskom Blicu, odvjetnik generala Ante Gotovine Luka Mišetić najavio je kako generalova obrana priprema etičku pritužbu švicarskoj odvjetničkoj komori protiv bivše glavne tužiteljice Haškog suda.

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte tvrdi da oslobađajuća presuda za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača nije pravda.

"Šokirana sam. Bila sam vrlo iznenađena i zaprepaštena. Potpuno je nevjerojatno što se dogodilo nakon kazne od 24 godine za Gotovinu. Nevjerojatno. Ne mogu to prihvatiti. Osjećam punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin. Zločin, koji smo čvrsto dokazali činjenicama", rekla je u intervjuu Blicu Del Ponte.

Bivša glavna tužiteljica ističe da je optužnica bila potkrijepljena dovoljnim brojem čvrstih dokaza i pretpostavlja da je došlo do drugačije "interpretacije činjenica".

"Nisam čitala objašnjenje i ne znam što su napisali u obrazloženju. Ne slažem se s novom presudom i ne znam kako bi mogla biti prihvaćena. Srpska vlada i Srbi ne mogu prihvatiti takvu presudu. Jasno je da je zločin počinjen i sada se postavlja pitanje tko ga je počinio. Vidjet ćemo što će se dalje događati, ali sigurno je da ovo nije pravda", izričita je Del Ponte.

Smatra da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima kredibilitet Tribunala doveden u pitanje.

"Očekujem da u roku od 15 dana bude donijeta presuda u slučaju Ramuša Haradinaja i postoji opasnost da i s tim bude isti slučaj. Znate, veoma sam razočarana", ponovila je bivša tužiteljica, dodajući da se poslije svega pojavljuju sumnje da je na presudu, umjesto dokaza, utjecalo nešto što nema veze sa sudom.

Pročitajte više