Der Spiegel: Hrvatska je nebitna američkim špijunima

Foto: Guliver Image/ Getty Images
 
NJEMAČKI list Der Spiegel objavio je listu prioriteta špijunskog programa američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) po kojoj se može rekonstruirati strategiju akcija o kojima je svijet obavijestio bjegunac Edward Snowden.
 
Američke tajne službe nisu podjednako zainteresirane za špijuniranje svih zemalja. Prioritet su im vanjskopolitički konkurenti ili problematične zemlje. Na samom vrhu su Kina, Rusija, Iran, Pakistan i Sjeverna Koreja.
 
Hrvatska se, tvrdi Der Spiegel pozivajući se na tajni dokument iz Snowednovog bloka, nalazi među najmanje interesantnim zemljama. 
 
EU kao entitet nalazi se pri vrhu interesa, no vodeće zemlje, primjerice Njemačka i Francuska, nalaze se među srednje važnima. 
 
Iz toga se da zaključiti kako su osnovane sumnje koje je Der Spiegel ranije izrazio kada je upozorio čelnike EU-a da ih  prekoatlantski "partneri i prijatelji" ne zaobilaze kada je riječ o "provjeri" privatnih podataka iz Bruxellesa i Luksemburga. 
 
Obama je najavio ograničavanje programa koji je izazvao bijes nacionalnih vlada diljem svijeta, no ostaje za vidjeti hoće li uistinu doći najavljena "nova era" u obavještajnom radu.
 
Izgleda da se Hrvatska, za sada, o tome ne treba brinuti. 

Pročitajte više