Der Standard: Zagorec je odigrao središnju ulogu u neuspjelim istarskim projektima Darija i AB Maris

Foto: Hina

AUSTRIJSKI Der Standard u jučerašnjem je članku podsjetio na sumnjivo poslovanje i kredite koje je Hypo Alpe Adria banka pružala moćnicima u Hrvatskoj, točnije, bivšem generalu i poduzetniku Vladimiru Zagorcu.

Pritom se ističu krediti za tvrtke AB Maris i Darija koje su omogućili nekadašnji šefovi Hypa Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, koji oba opovrgavaju takve navode.

Kako piše autorica teksta, u te se nerealizirane turističke projekte uplela mreža kompanija, zaklada i institucija, a Vladimir Zagorec, Hypov važan i veliki klijent, odigrao je središnju ulogu. Podsjeća se na brojne optužbe protiv njega, kao i na kaznu zatvora zbog krađe dragoga kamenja iz MORH-a.

Ističe se da je Zagorec od Hypo banke dobio niz više milijunskih kredita. Što se tiče tvrtki Darije i AB Marisa te inicijalnog vlasnika IEK-a, autorica napominje da su u kombinaciju 2003. i 2004. gurnute i švicarske tvrtke Noxas i Mikos. Porezni savjetnik Hermann G. je, dok su Striedinger i Kulterer bili u pritvoru, u pismu spomenuo da su kreiranjem takve strukture "namjeravali stvoriti što više prilika za indiskrecije". 2004. Zagorec je kompliciranom transakcijom postao vlasnikom dionica tih dviju tvrtki. To je, piše list, opovrgnuo rekavši da je dionice dobio kao jamčevinu za privatni zajam od pet milijuna eura koji je dao Striedingeru, spomenutom poreznom savjetniku te bankaru S. U pozadini je navodno bila svađa između Kulterera i Striedingera.

Pročitajte više