Desničarske orgije na HRT-u

Foto: Arhiva

OTKAD je Goran Radman postao glavni ravnatelj HRT-a, desničari, kojih na hodnicima te institucije ne manjka, propeli su se na stražnje noge. Na sve strane pričinjaju im se "komunjare" i "udbaši".

Ako je vjerovati ekipi koja je na javnom servisu instalirana dok su na Prisavlju kadrovirali HRT i njihovi poltroni, na HRT-u su danas Hrvati, posebno domoljubi, nepoželjna sorta. "Udbaške" snage na svakom im koraku bacaju klipove pod noge.

No, je li to doista tako? Od listopada 2012. godine, otkad je Radman postao šef HRT-a, pripadnici desničarske klike na HRT-u izrežirali su nezanemarivu količinu nedopustivih ispada. Ignorirali su ne samo Etički kodeks HRT-a, već i zdravi razum. Prave sankcije uglavnom su izostale; otkaz nije dobio baš nitko.

Nabijanje na kurac državnog vrha

Prisjetimo se slučaja Helene Krmpotić iz studenog 2012. godine. Ova novinarka HRT-a na Facebooku je napisala da "nabije na kurac Milanovića i Josipovića i njihova mišljenja o Domovinskom ratu i oslobađajućoj presudi (generalima). Da barem malo nalikujemo na državu već danas bi bili spaljeni na lomači na Markovom trgu".

Kasnije se Krmpotić pravdala da to nije napisala ona, već joj je netko od kolega hakirao Facebook profil. Ujedno se požalila da je na HRT-u izložena šikaniranju i difamaciji. Tvrdila je da joj se ne dopušta rad, iako je, prepričavaju nam izvori s Prisavlja, na posao jedva i dolazila. Što je možda i sretnija solucija s obzirom da je Krmpotić, dok joj se "dopuštalo" da radi prebrojavala i uspoređivala Hitlerove i Staljinove žrtve na krajnje profesionalan način - uz pomoć Wikipedije.

Domoljubi i(li) ustaše?


Oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču mnogim je HRT-ovim zaposlenicima bila povod za iživljavanje. "Omanja grupica domoljuba u mojoj instituciji upravo slavi. Živjeli", pisao je na Facebooku tada Jozo Barišić.

Novinarska "TV kalendara" Nada Prkačin, poznata po tome što je bez dozvole koristila materijale iz HRT-ove arhive kako bi složila tzv. dokumentarce, a zapravo propagandne pamflete o Gotovini, kasnije je na projekcijama svojih filmova pričala kako su ona i neki njeni kolege upravo nakon oslobađajućih presuda u Haagu shvatili koliko je program HRT-a neprofesionalan i loš.

Svoju je pak profesionalnost Prkačin demonstrirala kada je u "TV kalendaru" veličala osvjedočenog ustašu Vinka Nikolića. Na isti način su njene kolege iz "TV kalendara" tretirale zločinca Juru Francetića; notornog Pavelićevog koljača predstavili su kao hrvatskog ratnog heroja.  

"Odjebite od Šimunića"

Oslobađanje Gotovine i Markača na Facebooku je prigodno obilježio i Vedran Kukavica: "Odjebite debeloguze spodobe u kravatama i toplim kabinetima! Danas slave oni s emocijama za Domovinu, oni koji nisu ni '91 ni '95 čitali drkicu s papira! Može li itko skinuti političare s jebenog ekrana? Čestitam svima koji su probdjeli noć, čestitam onima koje je hrvatska politika oduvijek smatrala poremećenim čudacima. Generali, dobrodošli u Hrvatsku!", pisao je tada Kukavica.


Sličnim tonom Kukavica je popratio i slučaj Josipa Šimunića, kažnjenog zbog toga što je na Maksimiru nakon utakmice s Islandom dograbio mikrofon i poveo skandiranje "Za dom spremni". Evo što je Kukavica na Facebooku pisao prije nešto više od mjesec dana:

"Učio sam u školi kako je Tito humanist, moralna vertikala pa čak i otporan na kolesterol. Kasnije se ispostavilo kako je dotični pobio cca 10-20 posto nenaoružanih sunarodnjaka, kako su Brijuni odavno ništa doli jedan razvratni bordel te kako dotični mamlaz nije ni okusio onu svinjsku glavurdu iz čitanke. Joe Šimunić je valjda odrastao ispod slike Ante Pavelića kao dobar dio naših Hrvata u Australiji. E, pa: kako mi ne želimo da nas netko jebe što smo se pravi-zdravi nanosali štafete tako ni Šimunića ne treba razapinjati zbog ovog nesporazuma s etabliranom historijom poradi nepotpune, manjkave literature. Odjebite!".

Vrijeđanje i propaganda

Ne treba zaboraviti ni na slučaj Dražena Miočića, o kojem je posvjedočio HRT-ov novinar Hrvoje Zovko. Bivši šef Informativnog programa Miočić Zovka je, prema njegovom svjedočenju grubo vrijeđao. Tijekom ovog ispada Miočić je, posvjedočio je Zovko pred Etičkim povjerenstvom HRT-a, izvrijeđao još nekoliko kolega s javne televizije, među kojima i Zorana Šprajca i Sanju Mikleušević Pavić, a dotakao se i ministra branitelja kojem je spominjao "srpsku majku" i "suprugu četnikušu".


Zatim je tu i Ladislav Ilčić, šef HRAST-a, jedan od predvodnika borbe protiv zdravstvenog odgoja i istospolnih brakova, također zaposlenik HRT-a. Ilčić je, kao što se u medijima u više navrata isticalo, član HRT-ovog simfonijskog orkestra. Odredbe Općih pravila o radu i ponašanju tako bi trebale vrijediti i za njega, isto kao i za sve ostale zaposlenike HRT-a. No, Ilčić svoju propagandu u javnosti neometano širi.

Heroina desnice

Najveća heroina među HRT-ovim desničarima je, međutim, Karolina Vidović Krišto čija je emisija "Slika Hrvatske" ukinuta zbog grozomornog iskrivljavanja činjenica o zdravstvenom odgoju u školama. Vidović Krišto to, međutim, nije omelo. Svoje morbidne ideje nastavila je širiti kako putem Facebooka, tako i na raznim tribinama.

Ostaje tako upamćena njena tvrdnja da su "85 posto pedofila homoseksualci", dok je pred hrvatskim iseljenicima u Frankfurtu oštro kritizirala javnu televiziju za koju i dalje radi. Nedavno je Vidović Krišto gostovala i na tribini u Vukovaru, gdje je drvlje i kamenje osula po aktualnoj vlasti: "Što znači braniti državu u mirnodopskom vremenu? To znači stvarati državu. Obranili je jesu, ali stvorili je nikada nismo. I ponovno mi, svjedoci vremena, u svom jadu i bijedi nesloge, taštine, poput tragičara zarobljenog u već poznatom samoizgrađenom ruhu nemoći, mi ponovno padamo na ispitu. Upravo oni koji su nas zadužili za nekoliko života, ponovno ulaze u rov, u krvavu bitku protiv udbaške zmije".

Preuzeli četvrti program

Svi nabrojani, ponavljamo, i dalje su zaposlenici HRT-a. Neki od njih po hodnicima Prisavlja, prepričavaju Indexovi izvori, već pričaju kako se pripremaju za Radmanov pad i povratak HDZ-a na vlast. Tada će, ako bude po njihovome, s javnog servisa počistiti sve nedomoljubne kadrove. Desničarska klika HRT-ovih novinara i urednika već je, uostalom, dobrim dijelom preuzela četvrti, nominalno informativni HRT-ov program, te pristup javnom eteru otvorila raznim ekstremistima poput ekipe s profašističkog portala Dnevno.

Istovremeno otkazi se dijele nekim drugim HRT-ovim zaposlenicima, za puno blaže prijestupe. Otkaz je tako dobila Marina Pavičić, samo zato što se usudila progovoriti o okolnostima koje su prethodile samoubojstvu njene prijateljice Snježane Abdurahmanović. Također, Elizabeta Gojan dobila je nedavno opomenu pred otkaz, samo zato što je kao predsjednica HND-ovog ogranka pri HRT-u upozoravala na Radmanovu samovolju.

Nakon svega čemu smo na HRT-u zadnjih godinu dana svjedočili, ostaje se samo zapitati: tko tu zapravo koga progoni?

Pročitajte više