Deutsche Welle: Kukuriku koalicija je nastavila politiku HDZ-a

Foto: Index

"U IZOSTANKU najavljivanog investicijskog ciklusa vladajući su odlučili proračunsku rupu i javni dug krpati zaduživanjem te prodajom i iznajmljivanjem državne imovine. Kritičari tvrde; riječ je o nastavku politike HDZ-a", piše Deutsche Welle u svom presjeku 2013. godine za Hrvatsku.

Tako se naglašava da ni prihod od izvanredne turističke sezone, ni fantastični rezultati fiskalizacije nisu Hrvatsku spasili od strmoglavog pada kreditnog rejtinga. Takozvani status "smeća" Hrvatskoj je dodijelila bonitetna kuća Fitch; ponajviše zbog toga što je u rujnu deficit proračuna skočio na 4,7 posto, a očekivani porast javnog duga se popeo na 66% BDP-a.

U presjeku prošle godine svoje mjesto zauzela je i prodaja nacionalne osiguravateljske kuće Croatia osiguranja, ali i Hrvatske poštanske banke. Tu je i najava monetizacije Hrvatskih autocesta.

"No činjenica je, poručili su sindikati, da je koncesija od 30 do 50 godina zapravo prodaja kojom će hrvatska imati tek kratkoročnu korist i stabiliziranje proračuna, ali dugoročnu štetu; od otpuštanja radnika, povećanje cijena cestarina pa do zanemarivanja komercijalno neisplative infrastrukture koja znači život nerazvijenijim dijelovima Hrvatske. Upravo su zbog toga protivnici monetizacije najavili i referendum na kojem bi građani mogli odlučivati o ovom pitanju", podsjeća DW.
 

Pročitajte više