Deveti krug pregovora Srbije i Kosova u Bruxellesu: Srbija dobila "nešto bolju ponudu"

Foto: AFP (Arhiva)

 

"SRPSKA strana u Bruxellesu  je dobila nešto bolju ponudu kada je riječ oko policije i sigurnosnih pitanja", objavio je srpski Blic pozivajući se na anonimne izvore u središtu Europske unije. Podsjetimo kako je danas krenula  nova runda pregovora u Bruxellesu između predstavnika Kosova i Srbije. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton započela je danas u 10 sati razgovor s premijerom Kosova Hashimom Thacijem, a u 11 sati obavljen je razgovor s premijerom Srbije Ivicom Dačićem. RTS javlja kako se u srpskoj delegaciji nalazi i potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić.  

Prema pisanju Blica, srpski pregovarački tim dobio je danas "nešto bolju" ponudu rješenja o policiji i sigurnosnim pitanjima za kosovske Srbe. Izvor Blica navodi kako su razgovori i ovog puta veoma teški i neizvjesni, iako su Bruxelles i Priština malo popustili. Iako je Blic prvotno izvijestio kako je kosovski premijer Hashim Thaqi u jednom trenutku napustio pregovore, ispostavilo se da se ipak radilo o pauzi koja je bila predviđena u dnevnom redu.

Posljednja osma runda pregovora bila je 2. travnja no nije postignut dogovor, odnosno Srbija je odbila prihvatiti rješenje za Kosovo. Europska unija očekivala je kako će upravo 2. travnja zaključiti pregovore, no to se nije dogodilo.

Podsjetimo kako Srbiji za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora potreban dogovor o normalizaciji odnosa s Kosovom, a Priština bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.  

 
"Postoji granica koju Srbija ne smije prijeći", rekao je sinoć predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dodavši da bez Srbije nema neovisnosti Kosova, što je adut da se Priština u razgovorima "natjera da prihvati ono što je razumno i normalno". 

Pročitajte više