Đikić za Objektiv: Josipović danas kontrolira gotovo sve medije koje je nekoć kontrolirao Sanader

Foto.

"VIDJELI ste kako su se mediji ponijeli nakon Josipovićeva pisma Novostima: EPH i HTV danima razrađuju teze iz tog pisma, a Jutarnji list objavio je predsjednikovo reagiranje upućeno Novostima prije samih Novosti. Josipović danas kontrolira gotovo sve medije koje je nekoć kontrolirao Ivo Sanader", rekao je Ivica Đikić, glavni urednik tjednika Novosti u razgovoru za Objektiv.

Novinarstvo po Paviću, Tolju, Butkoviću i Plešeu

Đikić je naglasio kako je tužno u slučaju predsjednika Ive Josipovića da imamo predsjednika države koji nije sposoban, ili ne želi razumjeti da novinarstvo ne mora funkcionirati onako kako su mu Pavić ( op.a. Ninoslav Pavić vlasnik EPH) i pater Tolj (op.a. Ivan Tolj, član Uprave Styria International siva eminencija Večernjeg lista), ili Pleše (Mladen Pleše urednik Jutarnjeg lista)  i Butković (Davor Butković kolumnist Jutarnjeg lista) objasnili da funkcionira.

Đikić je razgovoru naglasio kako predsjednik Josipović radi baš sve kako bi zaustavio pisanje o aferi ZAMP te se tako obratio niz institucija koje su odgovorne za ukidanje javnih financijskih sredstava za Novosti.

Josipović opasan po instituciju predsjednika


"Alternativni je scenarij da se pisanje Novosti ograniči na tzv. manjinske teme, a to je tek šifra da nam se nametne zabrana pisanja o političkim temama, odnosno da se redakciji zabrani da piše o onome za što misli da je važno i relevantno. Pritom je zanimljivo da i neki nezavisni intelektualci, vođeni svojom privatnom netrpeljivošću prema Novostima, izjavljuju da bi bilo sasvim u redu da Vlada Novostima propiše o čemu smiju pisati, a o čemu ne smiju", naglasio je Đikić u razgovoru za Objektiv.

Aludirajući na dvije naslovnice Novosti, novinari Objektiva postavili su pitanje Đikiću je li predsjednik države opasniji kao Forrest Zamp ili kao Osvetnik s Pantovčaka?

"On je, zapravo, najopasniji za samu instituciju predsjednika Republike i za ustavni poredak ove zemlje, jer je pokazao da nimalo ne zazire od zloupotrebe svoje političke funkcije u privatne svrhe" , naglasio je Đikić.

Hrvatska kao Sjeverna Koreja

Također u dvotjedniku Objektiv osim razgovora s Đikićem i poseban tekst se bavi utjecajem Josipovića na medije. Tako se naglašava da je Josipoviću još malo preostalo da uništiti male nezavisne medije koje žele javnosti iznijeti istinu o njemu.

"Ako već ne može političkim putem, kao u slučaju Novosti, napravit će to preko svojih drugih poluga. Preko svojih prijatelja medijskih tajkuna radit će spinove i obmanjivati javnost. Dovoljno je samo pročitati tekstove o Josipoviću koje posljednji tjedan potpisuju Davor Butković i Jelena Lovrić iz Jutarnjeg lista i Josip Pavičić iz Večernjeg lista. Ti su tekstovi toliko gnjusni u lažima da ih se ne da čitati. Nadalje, preko svojih tajkuna iz sfere krupnog kapitala zaustavit će oglašavanje u nezavisnim medijima", naglašava se u tekstu.

"Država u kojoj političari poput Josipovića vladaju, a mediji poput EPH ili Styrije izvještavaju nije daleko od Sjeverne Koreje. Josipović se baš tako ponaša, poput Dragog Vođe. Želi uništiti istinu, drugo i drugačije mišljenje. Krenuo je s Novostima", zaključuje se na kraju.

Pročitajte više