Dionica INA-e otporna na pad cijena nafte, srpski NIS od početka godine pao 20%

Foto: Hina

PAD cijene nafte je jedna od glavnih tema na tržištima već oko pola godine, iako je najsnažnija korekcija krenula tek od listopada.

Na takva tržišna kretanja cijene dionica naftnih kompanija različito su se kretale, ovisno o tome radi li se o rafinerijama ili proizvodnim, odnosno integriranim naftnim kompanijama.

Iz grafa se može vidjeti kako su cijene proizvodnih / integriranih kompanija potonule zajedno s naftom, što ne čudi uzme li se u obzir da cijena nafte predstavlja direktno cijenu njihovih outputa, dok sama nafta ne utječe značajno na cijenu inputa pa se od takvih kompanija očekuje i niža profitabilnost, navode analitičari iCapitala.

Dionica srpskog NIS-a pala 20%, INA na sličnoj razini kao i početkom godine

Od kompanija iz uže regije u ovu skupinu svakako ulazi Naftna industrija Srbije (NIS), čija je cijena trenutno oko 20% niža nego početkom godine. Ostale kompanija koje su prikazane u ovoj kategoriji su austrijski OMV, mađarski MOL, poljski Lotos te rumunjski OMV Petrom.


Izvor: iCapital

Druga priča je s rafinerijama, budući da nafta u njihovom slučaju predstavlja inpute, čija cijena sada pada, dok cijena outputa nije u potpunosti korelirana, već djelomično ovisi i o potražnji te ponašanju konkurencije.

Sukladno tome, cijene ovakvih kompanija su uglavnom rasle s padom cijena nafte, što se može vidjeti i iz prikaza kretanja cijene turskog Tuprasa te finskog Neste Oila (na grafu).

Zanimljivo, iz prikaza bi se moglo zaključiti da cijena nafte nije skoro nimalo utjecala na cijenu dionica Ine, koja je trenutno nešto iznad cijene s početka godine, dok bi se za kompaniju s njenim djelatnostima moglo očekivati da slijedi trend proizvodnih / integriranih kompanija. Izgleda da na cijenu Ine ipak jači utjecaj imaju neki drugi faktori, zaključuju analitičari iCapitala.
 

Pročitajte više