Dioničari Valamar grupe i holdinga potvrdili preuzimanje

Ilustracija: scx.hu

NAKON što je sredinom lipnja objavljen ugovor o pripajanju prema kojem bi Riviera Adria preuzela Valamar Adria holding i Valamar grupu, jučer su dvije od te tri kompanije, Valamar grupa i Valamar Adria holding, održale Glavnu skupštinu na kojoj je ta odluka prihvaćena. Dioničari Riviera Adrie će o tome odlučivati danas, 21. kolovoza.

Podsjetimo, prema ugovoru će dioničari za svaku dionicu Valamar Adria holdinga dobiti 12,7891, a za svaku dionicu Valamar grupe 12,0056 dionica Riviera Adrie. Kako bi se zamjena mogla provesti na ovakav način, Riviera Adria će izdati dodatnih oko 20.000.000 dionica te povećati temeljni kapital. Ovakvo preuzimanje je zanimljivo jer je Riviera Adria zapravo u većinskom vlasništvu ova dva poduzeća, pri čemu Valamar Adria grupa ima 73,19%, a Valamar grupa 12,32% udjela, smatraju analitičari iCapitala.

Od objave ugovora dionica Valamar Adria holdinga porasla za12,6%

Od 12. lipnja, dan prije objave ugovora, do danas je cijena Valamar Adria holdinga na Zagrebačkoj burzi porasla za 12,6%, cijena Valamar grupe za 3,1%, dok je cijena Riviera Adrie niža za 3,4%. Osim Riviere, jedina domaća turistička kompanija kojoj je cijena pala u navedenom periodu je Jadranka (-0,2%). Najviši porast je zabilježila cijena dionice Imperiala (+50,9%), a slijede ga Maistra s 28,3% i Arenaturist s 19,3%. Za to vrijeme je vrijednost indeksa CROBEXturist porasla za 21%.

Osim preuzimanja na raspoloženje investitora za navedene dionice su utjecali i rezultati za prvo polugodište, prema kojima su rast prihoda od prodaje ostvarili Maistra (+16%), Arenaturist (+12%), Imperial (+9%), Valamar Adria holding (+2%), dok Riviera Adria, Valamar grupa i Jadranka još nisu objavili rezultate.

Podaci: iCapital
 

Pročitajte više