Direktiva protiv poreznih oaza u Europskoj uniji

Foto: Hina

NJEMAČKI, francuski i talijanski ministri financija pozvali su Europsku komisiju da izradi zakone za cijelu EU kako bi se suzbilo izbjegavanje plaćanja korporativnog poreza i spriječilo zemlje članice da nude niže poreze kako bi privukle investitore.

U pismu povjereniku za gospodarstvo i poreze Pierreu Moscoviciju ministri najveća tri gospodarstva euro zone pozvali su da sveobuhvatna anti-BEPS direktiva za države članice bude usvojena do kraja 2015.

"Ova snažna inicijativa EU-a koja bi mogla biti predložena do kraja 2014., pružila bi Europi vodeće mjesto koje zaslužuje na međuanarodnoj razini", stoji u pismu koje su potpisali njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, francuski Michel Sapin i talijanski Carlo Padoan.

"Naši sugrađani i naše kompanije očekuju da se borimo protiv izbjegavanja plaćanja poreza i manipulacija koje vode tome. Naša je zajednička dužnost da udovoljimo njihovim očekivanjima osiguravajući da svi plaćaju pošten udio poreza državi u kojoj ostvare profit", stoji u pismu kojega je vidio Reuters.

> "Luxembourg Leaks": Kako velike kompanije izbjegavaju plaćanje poreza

Luksemburg se brani od optužbi da je imao unosne dogovore s multinacionalnim kompanijama i poreznih vlasti. Novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, bivši luksemburški premijer, kaže kako će se boriti protiv utaje poreza većom automatskom razmjenom informacija.


Luksemburška afera pokazala je kako kompanije iskorištavaju poreznu konkurenciju između država članica EU-a kako bi platile manje.

"Otkako su nedavno objavljene određene porezne prakse zemalja i poreznih obveznika, granice dopustive porezne konkurencije između zemalja članica su se pomaknule. Ova je promjena nepovratna", rekli su ministri u svojem pismu.

Komisija je rekla kako će raditi na tome da ubuduće spriječi takvu konkurenciju kroz zakon o zajedničkoj konsolidiranoj korporativnoj poreznoj bazi (CCCTB).

Pročitajte više