Djelatnici Soundset Požege pet mjeseci bez plaće uz zastrašivanje i mobbing: "Je.. ga ljudi, živimo u Hrvatskoj"

Ilustracija: HR Foto (Novakovi)

DJELATNICI bivšeg Županijskog radija Požega, sada Soundset Požege odlučili su otvorenim pismom upozoriti na svoju vrlo tešku situaciju.

"Od 2010. godine smo dio Soundset korporacije, radijske mreže u vlasništvu Cratis retisa, na čijem je čelu predsjednik Uprave Josip Majher. U vlasništvu ima 51 posto radija. I tu počinju naši problemi. Radio s nekada 16 zaposlenih i redovitim plaćama danas ima pet zaposlenika koji za svoj rad ne primaju plaću od siječnja 2013., a za studeni je isplaćena u obliku pozajmice. Direktor radija Srđan Hasić Vuđan, koji je ujedno direktor i Soundset Broda, rekao je da nam plaću nema namjeru isplatiti zbog čega smo se uknjižili u FINA-i. Djelatnike radija iscrpljuje se do maksimuma. Godišnji odmor dobivamo "na kapaljku", bez rješenja, i svake godine većini djelatnika po nekoliko dana godišnjeg propadne. To je prema direktorovim riječima mjerilo da smo odani firmi u kojoj radimo", pišu djelatnici.

"Je.. ga ljudi, živimo u Hrvatskoj"

"Uništena nam je egzistencija kao i egzistencija članova naših obitelji. Uništeno je i naše ljudsko dostojanstvo. Uništen je radio koji postoji više od 30 godina. Konstantno slušamo direktorove laži o planovima A i B, nad nama se provodi mobbing, a osim fizičkog, na djelu je i psihičko iscrpljivanje djelatnika te zastrašivanje. Tu je zadaću dobila i provodi je koordinatorica Soundset radijske grupe Dina Bralić. Na sastanku održanom u ožujku rekla nam je da moramo raditi bez plaće jer "Je.. ga situacija je takva i gotovo. Novaca je.. ga nema i to je tako. Je.. ga ljudi, živimo u Hrvatskoj".


"Zaprijetila je da ne pomišljamo na obraćanje bilo kojim nadležnim institucijama jer ćemo imati još više problema i dobiti ključ u bravu", pišu djelatnici te upozoravaju na kriminal u marketingu, na koji su već upozorili direktora Srđana Hasića Vuđana te Josipa Majhera.

"Zauzvrat je marketinški djelatnik dobio sporazumni otkaz bez sankcija iako je priznao kriminal veći od 100 tisuća kuna u samo desetak mjeseci. Snimke programa 'čudom' nestaju kako se ne bi ušlo u trag nepravilnostima. Vijeću za elektroničke medije šalju se izvješća koja odrađuje direktor Srđan Hasić Vuđan. Postoji sumnja da se u posljednje vrijeme uplate koje trebaju doći na Soundset Požegu preusmjeravaju na Cratis retis i Soundset Brod, a naznake postoje da će to biti i s preostalim iznosom iz Fonda za 2012. te s odobrenim sredstvima za 2013. godinu. U programu Soundset Požege od 8. ožujka nema voditelja tako da se emitiraju samo glazba i vijesti što nikako nije u skladu sa županijskom koncesijom koju imamo. Emisije za koje nam je Fond odobrio sredstva se ne proizvode, ali će vjerojatno biti lažirane ili će opet pod 'čudnim okolnostima' nestati snimke programa", upozoravaju očajni djelatnici te navode da na Radio Brodu, na kojem je direktor također Srđan Hasić Vuđan, ljudi rade na crno već gotovo godinu dana, voditeljica i dulje.

"Znamo da smo dio hrvatske svakodnevice. Postali smo dio onih koji rade, a ne primaju plaću, onih čija egzistencija ovisi o još jednom hrvatskom tajkunu. Želimo da hrvatska javnost i naši slušatelji znaju da u Požegi završava još jedna u nizu tužnih hrvatskih priča o radiju kojeg smo voljeli, a koji se gasi", završavaju djelatnici Soundset Požege.

Pročitajte više