Puhovski: Postoji varijanta da se Pupovac sam povuče

Screenshot: N1

Politički analitičar je tijekom gostovanja na N1 televiziji komentirao pregovore o sastavljanju parlamentarne većine. Osvrnuo se i na stajalište predsjednika IDS-a Dalibora Pausa koji je uvjeren da će HDZ i Domovinski pokret sastaviti vladu. 

"Kao što cijelo vrijeme ponavljam, 60:40 posto. To je vezano uz činjenicu da DP nema pregovarački kapacitet. Znaju ucjenjivati u stilu 'Srbe van' i slično, ali ne znaju dalje od toga. Bio bi napredak da znaju tražiti koja ministarstva žele, ali ne znaju, zadržali su se na svjetonazorskim pitanjima", kazao je Puhovski. 

"Oni s jedne strane i dalje vjeruju da mogu razlomiti DP jer su pretežno bivši HDZ-ovci. Drugo, Plenković na njih želi nasloniti svoju prednost, HDZ je puno jači. Ali, sa stajališta teorije i praske, dobro je da netko bude uz HDZ i korigira ga", dodao je. 

"Plenković bi se mogao upisati u povijest"

"Problem je što bi ga mogli 'korigirati' prema desno, što nije dobro jer se trenutno nalazi na centru. Plenkoviću to ne odgovara jer nije takav tip čovjeka. Nije kao ovi iz DP-a koji žive od desne retorike pa ispada iz igre. Osobno mu je važno pobijediti, a onda će se vidjeti je li to za doviđenja ili nije", istaknuo je. 

"No, ako postane trostruki pobjednik, upisat će se u povijest kao velikan hrvatske politike. Drugo, važno mu je pobijediti pod njegovim uvjetima, a SDSS su njegovi uvjeti. Ovi su se pak naslonili neinteligentno na jednu točku i ne odstupaju. Alternativa su ponovljeni izbori, od čega koristi imaju samo HDZ i Možemo, svi drugi gube", smatra Puhovski. 

Tvrdi da bi na novim izborima bila manja izlaznost. "Imali bismo nešto što je loše za hrvatsku demokraciju jer bi izlaznost bila slabija i to bi poništilo veliku izlaznost unatoč jako lošoj kampanji kakvoj smo svjedočili", uvjeren je. 

"Mostovci se ponašaju kao politički komentatori i intelektualci"

Odgovorio je i na pitanje koristi li Plenković metodu iscrpljivanja. "Društvo treba državu, a u normalnim okolnostima država treba društvo. To nam je ostavština socijalističkih vremena", rekao je. Puhovski je komentirao Mostovce koji zazivaju promjenu Ustava oko mandata koje imaju nacionalne manjine.

"Oni su prije svega rekli da su ispali iz igre i sad se ponašaju kao politički komentatori i intelektualci. Tako nešto sam i ja predlagao, da se potpuno ukinu manjine i uvede komisija koja bi se zalagala za prava manjina", naveo je. 

"Problem je što se to ne može napraviti za devet mjeseci jer nemamo aparat za tako nešto. Drugo, to ima ružan aspekt većine koja tjera manjinu da se ponaša po njezinim pravilima bez ikakve konzultacije s njima. Bar da time dajete znak da uzimate u obzir mišljenje onih na koje se odluke odnose", nastavio je. 

"Nemoguća je koalicija HDZ-a i SDP-a"

Vesna Pusić je predložila koaliciju HDZ-a i SDP-a kako bi se spriječio zaokret prema desno, ali Puhovski nije sklon toj ideji. "To je nemoguće jer se ti ljudi mrze, ne mogu se živi vidjeti. Mogućnost bi postojala ako bi se ponovili izbori. Ponavljam, nikad nisu bili sličniji nego danas, nažalost", naglasio je. 

"Ali, kad bi se to dogodilo, ukinuo bi se sabor jer bi 80 posto činili zastupnici dvije stranke. Podijelile bi se firme, ministarstva… i to bi bilo kratkoročno rješenje. Također, za razliku od Vesne Pusić, ne vidim DP kao opasnu stranku. Nemaju nikakav zaokruženi desničarski stav, ne mogu naći pet točaka", dodao je. 

Puhovski se osvrnuo i na glasine kako je Plenković pod pritiskom unutar stranke da uđe u koaliciju s DP-om, čak i pod cijenu odricanja SDSS-a. "Postoji varijanta da se Pupovac sam povuče jer je dovoljno iskusan pa će reći da će biti u saboru bez da su dio većine. To se može napraviti. Plenkoviću je važno pobijediti, ali pod uvjetima koje postavi", zaključio je. 

Pročitajte više