Djelovanjem Zaklade Ana Rukavina dosad je spašeno 29 života: Osnivaju se transfuzijski centri u devet gradova

Foto: Arhiva

NAKON punih šest godina rada Zaklade Ana Rukavina osigurano je kontinuirano prikupljanje uzoraka krvi za Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u devet hrvatskih gradova. Što to znači za Zakladu otkrila je u razgovoru za Media servis njezina upraviteljica Marija Rukavina.

Upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica još je dostupniji putem transfuzijskih centara u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru, Rijeci, Puli, Splitu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Osijeku.

"Ministarstvo zdravlja je odlučilo da to postanu transfuzije i to devet centara u Hrvatskoj, kako bi na taj način građanima približili da oni mogu doći i dati svoj uzorak, da ne moraju čekati zakladu. Iako ćemo i dalje, to je naša osnovna misija, hodati i prikupljati uzorke", pojasnila je za Media servis Marija Rukavina, majka prerano preminule novinarke Ane Rukavine, po kojoj je Zaklada i dobila ime.

"Nažalost, Anu smo izgubili, međutim, novac smo vrlo pametno iskoristili, skupili do danas još puno milijuna i sve to uložili u Hrvatski registar gdje su upisani svi darivatelji koštane srži", naglasila je Marija Rukavina.

Posla je bilo puno, u šest godina Zaklada Ana Rukavina organizirala je 220 akcija upisa u Registar u više od sto hrvatskih gradova.

"Dobili smo najnovije informacije i izvještaj iz svjetskog registra da je upisano 34.500 tipiziranih uzoraka. To je nešto najljepše od svega, a najljepše od svega je 29 nada za spas života koji su dobili šansu, onu zadnju slamku spasa, ljudi iz inozemstva i iz Hrvatske, oboljeli, koji su trebali koštanu srž i pronašli su je, ili matične stanice u našem registru", istaknula je Marija Rukavina.

Osnivanjem transfuzijskih centara u devet hrvatskih gradova Zaklada Ana Rukavina ne staje s radom. Iduća akcija upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održat će se 19. lipnja u Petrinji.

Pročitajte više