Djevojčica brutalno pretučena u Vinkovcima, institucije šute: "Naša obitelj vodi tešku borbu za zdravlje našeg djeteta"

Ilustracija: Shutterstock

MALOLJETNA djevojka brutalno je pretučena 15. prosinca ispred kluba Bellagio u Vinkovcima i to od strane tri ženske osobe. Njezina obitelj je, kako su potvrdili za Index, napad prijavila, a do današnjeg dana ništa se po tom pitanju nije dogodilo.

Kako je ispričala majka maloljetne djevojke, napad se dogodio 15. prosinca između 23 i 3.15 sati u klubu Bellagio u Vinkovcima. 16-godišnja djevojčica brutalno je pretučena od strane tri ženske osobe, samo zato jer je prolazila pokraj njih. Jednu od djevojaka poznavala je iz viđenja, jer pohađaju istu srednju školu. Ostale dvije osobe u tom trenutku su joj bile nepoznate.

"Djevojke su je udarale šakama po licu, čupale kosu, srušile na pod i cipelarile na podu. Prijateljicu našeg djeteta su dva odrasla muškarca držala svo vrijeme kako ne bi ničim pomogla našem djetetu. Ostatak kafića je skandirao i navijao", ispričala je majka žrtve.

Nakon što je premlaćivanje prestalo, djevojka se obratila vlasniku lokala za pomoć, ali on je upućuje "da se sredi i ode do šanka". Vlasnik ne poziva službe javnog reda i mira, ne poziva hitnu pomoć, ne poziva roditelje iako ga djevojčica moli da to učini.

"Nitko im nije pomogao"

"Tako pretučena, jadna, uplašena, samo u društvu svoje prijateljice, pokušava od više njoj nepoznatih odraslih osoba organizirati prijevoz do hitne pomoći. NITKO IM NIJE POMOGAO. Odlaze pješice same do prostorija hitne dežurne pomoći. Obraća se službenoj uniformiranoj ženskoj osobi i izjavljuje da je žrtva fizičkog zlostavljanja više osoba i moli za pomoć. Ta zdravstvena djelatnica vizualnom procjenom stanja našeg djeteta kaže da „oni to ne rade“ te nečinjenjem niz propisanih postupaka u ovakvim situacijama postupa protivno istim pravilnicima. Ne osigurava joj prijevoz do zdravstvene ustanove (bolnice) te je usmenim pojašnjenjima šalje takvu premlaćenu, šokiranu, uplašenu u noć, samo u pratnji njene prijateljice", ispričala je za Index njezina majka.

Nakon što je konačno stigla do bolnice, djevojka je dobila određenu medicinsku skrb i biva otpuštena kući. Opet u pratnji samo svoje malodobne prijateljice.

"Tijekom jutra 16. prosinca stanje našeg djeteta se dodatno pogoršao te ju otac odvodi na Odjel traumatologije OŽB Vinkovci, gdje je svo medicinsko i nemedicinsko osoblje krajnje profesionalno odradilo svoj posao. Dijete je zadržano na hospitalizaciji 16. i 17. prosinca. Oko 10.00 sati, 16. prosinca, nazivamo dežurnu policijsku postaju želeći se informirati o zapisniku tijekom noći 15. na 16. prosinca. Saznajemo da nikakva prijava nije podnesena. Prijavu policiji nakon te spoznaje podnosimo mi, roditelji, u našem domu. Nakon čega su policijski službenici pokrenuli istražne postupke", kaže majka nesretne djevojke.

Prijetnje napadačica se nastavile

Prijetnje napadačica nastavile su se najprije hvalisanjem svojih nedjela, a zatim i indirektnim prijetnjama preko trećih osoba, putem Facebooka. Otac pretučene djevojke se nekoliko puta informirao u policijskoj postaji (usmeno) o tijeku postupanja gdje mu je od službenih osoba rečeno da nema pravo na informacije

"Obavijestili smo odgovorne osobe škole koju pohađa naše dijete o nemilim događajima. Jučer smo poslali pisani dopis ravnatelju Hitne službe i Policijskoj postaji gdje zahtijevamo da nas sukladno Zakonu o pravima na pristup informacijama izvijeste o svim učinjenim aktivnostima, jer indirektne prijetnje djevojaka koje su fizički zlostavljale naše dijete i dalje traju čime je dodatno ugrožena sigurnost našeg djeteta", kaže ogorčena majka.

"Naša obitelj vodi tešku borbu"

"Naša obitelj vodi tešku borbu najprije za zdravlje našeg djeteta, naše pogoršano zdravstveno stanje i živimo u iščekivanju da prozvane institucije žurnim aktivnostima osiguraju ustavno pravo našeg djeteta na slobodan i miran život. Dok nam se to ne osigura, bdijemo danonoćno nad našim djetetom.

Tek kada je okolina postala svjesna da mi kao roditelji i odgovorni građani ove države nećemo dopustiti da se prešuti i ignorira niz neželjenih, neodgovornih postupaka najprije zakonom odgovornih odraslih osoba kod kojih je naše dijete tražilo zaštitu i pomoć, a od kojih je bilo odbijeno do nas dopiru različite reakcije javnosti; od zastrašivanja do riječi podrške.

Naša obitelj strašno trpi i očekivane blagdane provodimo u neizvjesnosti. Do ovog trenutka, 21. prosinca, 17.00 sati, niti jedna službena institucija kojoj smo se obratili nije ničim poslala nikakvu povratnu informaciju (riječ, dopis, - NIŠTA).

Apeliramo najprije na odgovorne osobe institucija ove države, jer je riječ o globalnom problemu našeg društva, da svatko u svojoj struci sukladno propisanim zakonima izvrši svoje zakonom propisane dužnosti i obveze. Molimo odgovorne osobe da svojim autoritetom zaustave val nasilja te pomognu svim žrtvama nasilja.

Apeliramo na sve institucije da se angažiraju jer je u ovom trenutku vrlo napeta atmosfera među mladima u našem gradu, krenule su prijetnje na sve strane.

Naposljetku zahvaljujemo svom osoblju OŽB Vinkovci na iskazanoj stručnoj pomoći, posebno Ravnatelju, Voditelju Odjela za kirurške bolesti, osoblju Odjela za traumatologiju, Osječkoj klinici i našim obiteljskim liječnicima.

Zahvaljujemo Udruzi Luka Ritz, SOS telefonima, stručnim pravnim centrima, kontaktiranim medijima na iskazanoj podršci. Posebnu zahvalnost našim radnim kolegama, koji su na sebi svojstven način, ponovno postupili ljudski, što je i za očekivati od svakog bića koje sebe naziva čovjekom.

Molimo ljude dobrog srca da svojim molitvama i pozitivnim mislima budu uz našu obitelj. Nadamo se da ćemo svi zajedno, svako u svojim mogućnostima, uz pomoć stručnih institucija stvoriti ljepšu i bolju budućnost našoj djeci. Hvala svima", kaže obitelj Antolović.
 

Pročitajte više