Do Nove godine imat ćemo 350.000 nezaposlenih; Mrsić: Nezaposlenost će rasti do druge polovice 2013.

STOPA nezaposlenosti u Hrvatskoj nezaustavljivo raste. U protekla dva tjedna broj onih koji preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje traže posao porastao je za više od dvije tisuće!

Prema aktualnim podacima HZZ-a jutros je oko 9 sati trenutna "crna brojka" nezaposlenih iznosila 347.859, dok je trenutni broj slobodnih radnih mjesta svega 3.421, odnosno još ih je i manje nego prije dva tjedna. Nastavi li se ovakvim trendom, u novu ćemo godinu ući s najmanje 350.000 nezaposlenih!

U šest mjeseci Vladinog "poticanja zapošljavanja" registrirano 13 posto više nezaposlenih

Porazne brojke pokazuju i porazan učinak Vladinih mjera poticanja zapošljavanja. Vlada ne samo da nije uspjela smanjiti nezaposlenost, već nije uspjela ni zaustaviti njen rast. U šest mjeseci primjene Zakona o poticanju zapošljavanja broj nezaposlenih je porastao za 40.000, odnosno za 13 posto!

Podsjetimo, Zakon o poticanju zapošljavanja stupio je na snagu 31. svibnja ove godine, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja 8. studenog ove godine.

Koliko su ti zakoni "urodili plodom" najzornije prikazuju sljedeće brojke - Hrvatski zavod za zapošljavanje je krajem svibnja registrirao 306.056 nezaposlenih, dok ih je danas na burzi i više od 40.000 više nego tad.

Mrsić: Nezaposlenost će rasti do druge polovice 2013. godine

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, poručuje da će nezaposlenost rasti sve do druge polovice 2013. godine. Od 2008. do danas izgubljeno je 200.000 radnih mjesta, a dalje se više radnih mjesta gubi nego što ih se stvara, rekao je Mrsić.

"Broj nezaposlenost će rasti kao posljedica krize, kao i toga što 2008. nije napravljeno. Tada smo trebali neke stvari restrukturirati, ali smo se umjesto toga nastavili zaduživati", tvrdi ministar rada.

Pročitajte više