Do kraja godine završavaju radovi na bolnici na Jankomiru

Foto: Arhiva

I DALJE traje obnova Psihijatrijske bolnica Sv. Ivan na zagrebačkom Jankomiru. Na izgradnji novih objekata radi se svakodnevno. Nova zgrada imat će šest tisuća četvornih metara, ali i nešto drugačiji princip rada, kaže ravnatelj Mate Mihanović.

"Bit će puno više izvanbolnički sadržaj, specijalističko-konzilijarni i ambulantni. Kreveta će biti najmanje, a puno više dnevnih bolnica i ambulanti. Jedan dio kapaciteta ćemo zamijeniti, ali ćemo smanjiti broj kreveta. Poboljšat ćemo komfor i imati suvremen pristup psihijatriji", pojasnio je Mihanović.

Tako će pacijenti puno više vremena provoditi u svojim domovima nego u ustanovi. Cijeli kompleks trebao bi biti gotvo do kraja godine, a koliko je cijela investicija vrijedna bit će poznato nakon što se opremi, rekao je voditelj gradskog odjela za izgradnju Mato Mauhar. Gradilište je obišla i nova pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

"Ova institucija njeguje pravu, europsku medicinu. Psihijatrija je jedna posebna grana medicine koja se bavi ljudima koji su na neki način stigmatizirani tako da je to, osim liječenja, i socijalna komponenta. Ovo je sigurno ustanova u kojoj znaju takvog pacijenta vratiti u društvo i približiti ga svijetu", rekla je Šitum.

Pročitajte više