Dočekao svojih pet minuta: Nikolić mandat za sastavljanje vlade ponudio Ivici Dačiću

NAKON što su pregovori o formiranju vlade između DS-a i SPS-a definitivno zašli u slijepu ulicu, na pomolu se pojavilo "rješenje" o kojem se dugo spekuliralo, ali ga se dosad držalo po strani. Vladu bi, čini se, mogli sastaviti SNS i SPS.

Kako je Blic doznao u Predsjedništvu, predsjednik Srbije i donedavno prvi čovjek Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić jučer se sastao s liderom socijalista Ivicom Dačićem te mu je i službeno ponudio mjesto mandatara u budućoj vladi.

Dačić navodno još nije dao konkretan odgovor Nikoliću, kazavši kako o tome mora odlučiti Predsjedništvo SPS-a. Izvori dobro upućeni u situaciju za Blic su kazali kako bi se Predsjedništvo SPS-a trebalo sastati do petka, kada bi trebala praktično biti okončana dilema koju će Vladu Srbija dobiti.

"Alo" tvrdi kako je dogovor socijalista i naprednjaka već postignut i da je Nikolić Dačiću ponudio sve resore koje je SPS imao i u bivšoj Vladi s DS-om. Sličnu tezu ima i B92 koji napominje kako je Nikolićeva ponuda Dačiću mnogo "bogatija" od one Tadićeve.

Teško da će DS formirati novu vladu Srbije

Vršitelj dužnosti predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić rekao je ranije za B92 da će "DS teško formirati novu vladu Srbije", te da postoje velike šanse da "vladu formiraju naprednjaci", ne ulazeći u detalje znači li to zaista da su postigli dogovor sa socijalistima.

Podsjetimo i kako je na neformalnom sastanku užeg rukovodstva SPS-a krajem prošlog tjedna većina visokih dužnosnika iznijela stav da u skladu a izbornim rezultatima Ivica Dačić treba biti premijer. Ali, kako je za Blic kazao izvor iz vrha SPS-a, to ne znači da će službeni vrg stranke donijeti istu odluku. Dobro je poznato da je Dačić i dalje osobno naklonjeniji koaliciji s DS-om, ali je konačnu odluku spreman prepustiti vrhu stranke.

Pročitajte više