Plenković danas brani ministricu Obuljen, a zbog iste stvari smijenio je Filipovića

Foto: Milan Sabic/PIXSELL / Epa

NAKON što je danas uhićen još jedan u nizu kadrova u vladi Andreja Plenkovića, opet je izostala prava reakcija tehničke vlade. Prvo je Nina Obuljen Koržinek rekla da ne vidi svoju odgovornost u uhićenju svog bivšeg tajnika u Ministarstvu kulture i medija, a potom je sve potvrdio i tehnički premijer Plenković, koji ne smatra da postoji odgovornost njegove ministrice.

Jedan kriterij za ministra, a drugi za ministricu

Plenkovićeve današnje izjave u suprotnosti su s njegovim izjavama u prosincu prošle godine kada je smijenio ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere njegovog savjetnika Jurice Lovrinčevića. Plenković je smijenio Filipovića jer je "krivo izabrao svog savjetnika". No, krenimo redom. 

Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) zbog sumnje na korupciju danas je uhićen Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice kulture i medija Nine Obuljen, a sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine. 

Jutros se prva oglasila Obuljen Koržinek, koja je naglasila da je "zgrožena", ali i da slučaj njenog pomoćnika ne može biti njezina politička ili zapovjedna odgovornost jer je njezin uhićeni suradnik u Ministarstvu zaposlen već 20 godina te ona nije mogla znati što on radi. 

"Nina je suho zlato"

"Nina vam je suho zlato, kako je ne bih vidio u budućoj vladi", rekao je tehnički premijer Plenković na upit hoće li Obuljen Koržinek nakon afere u Ministarstvu kulture biti i u sljedećoj vladi. On smatra da nema nikakve odgovornosti Obuljen Koržinek.

Prije samo nekoliko mjeseci Plenković je sasvim suprotno reagirao u slučaju ministra Filipovića, kojeg je smijenio odmah nakon izbijanja afere Mreža, u koju je bio upetljan njegov savjetnik. Plenković je Filipovića smijenio po zapovjednoj odgovornosti. Naglasimo da tada Plenković nije uvažio Filipovićeve tvrdnje kako nije imao ama baš nikakva saznanja o onome što je radio njegov savjetnik. 

Smijenio Filipovića zbog zapovjedne odgovornosti

"Razgovarao sam s ministrom, on tvrdi da nije imao nikakvih saznanja o tome. Sve što znam o tome, znam od njega. Odlazi zato što je izabrao čovjeka koji je trebao biti savjetnik, a ne dilati informacije oporbi", rekao je Plenković u obrazloženju svoje odluke o smjeni Filipovića.

Samo nekoliko mjeseci prije te smjene Plenković je opisivao ministra Filipovića kao sposobnog ministra, koji je "space shuttle" u odnosu na druge. Obuljen Koržinek danas je novinarima tvrdila da nije imala nikakve informacije o onome za što se tereti njenog bivšeg pomoćnika, no Plenković je i dalje vidi kao buduću članicu vlade ako HDZ bude imao većinu u saboru. 
 

Pročitajte više