Dodika razljutio Izetbegovićev posjet Doboju: "Prekršio je Ustav BiH"

Foto: Hina

POSJET bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Doboju u Republici Srpskoj te najava angažiranja Oružanih snaga BiH u tome gradu u slučaju poplava razljutili su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je Izetbegovićev dolazak nazvao neustavnim, te je odbio mogućnost pokretanja vojnih snaga bez odobrenja srpskog člana državnoga vrha.

"Dolazak Izetbegovića shvaćamo više kao turistički, kao čovjeka koji vodi svoju izbornu kampanju, što je legitimno. Izetbegović u svakoj drugoj funkciji u Doboju ne može biti predstavljen, jer za to nema odluke Predsjedništva", rekao je Dodik koji je tijekom dana također posjetio Doboj.

Pri tome je ocijenio da je Izetbegović prekršio Ustav BiH prigodom dolaska u Doboj te da je krivo interpretirao kako je uloga Oružanih snaga BiH bila odlučujuća u spašavanju stanovnika toga grada u poplavama tijekom svibnja.

Objasnio je da je za vojna pitanja na prostoru Republike Srpske nadležan srpski član Predsjedništva BiH, što, kako tvrdi, piše u Daytonskom sporazumu i u Ustavu BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je trenutačno predsjedatelj državnog vrha, obišao je tijekom dana Doboj te je ustvrdio da će, nakon što obiđe poplavljena područja, Predsjedništvo BiH procijeniti je li potreban novi angažman Oružanih snaga BiH. Pri tome je iskazao razočaranost što predstavnici vlasti nisu brže reagirali jer poplave traju još od utorka.

Pročitajte više