Dok civilni invalidi imaju pravo na kolica, ratni vojni invalidi imaju pravo na automobil

Foto: Index

STOPOSTOTNI civilni invalid dobiva 1200 kuna invalidnine mjesečno. Ratni vojni 100-postotni invalid prve skupine više od tri puta više - 3.824,90 kn, a ratni vojni invalid druge skupine dvaput više.

Predsjedniku Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuri Glogoškom mjesečna invalidnina je 3800 kn, poseban dodatak 1100 kn, te naknada za tuđu njegu i pomoć oko 3800 kuna. Uz to ima mirovinu 12 tisuća kuna, a supruga mu dobiva još četiri tisuće kuna mjesečno plus socijalno i mirovinsko. Ukupno mjesečno dobivaju 24,816.02.

"Ja sam 100% invalid, ali civilni. U gorem sam stanju od gospodina Glogoškog, imam 5 dekubitusa i bolove koje je teško opisati. U kolicima sam od 18. godine. Naknadu za njegu ne dobivam, dobijem 1200kn invalidnine. Za dekubituse mi treba 30 obloga mjesecno, a ja dobijem 10. I tko me što pita? Nitko ništa."

"Ja sam isto u invalidskim kolicima, dobivam 1200 kuna invalidnine, imam pravo na nova kolica svakih 5 godina (koja moram nadoplatiti i to poprilično). Što se tiče medicinskih potrepština, i na to imam pravo s tim da me jebu na svakom koraku pa ne napišu dovoljno i slično. O povlasticama kao što je automobil, stan i slično ni ne pomišljamo"

Ova dva primjera pokazuju neravnopravan položaj civilnih invalida koji imaju jednake potrebe kao i ratni. No, prava su im drastično različita.

Civili jedva imaju pravo na kolica, a ratni invalidi imaju pravo na automobil


Primjerice, civilni invalidi imaju pravo na nova kolica svakih nekoliko godina, dok stopostotni invalidi domovinskog rata svakih sedam godina mogu dobiti automobil srednje klase.

Uz to, prema Zakonu o pravima Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, vojni invalidi imaju niže kamate za rješavanje stambenog pitanja, djeca im se izravno upisuju u srednje škole i visoka učilišta i imaju pravo na besplatne udžbenike i stipendije. Također, ako im je bolest neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu imaju pravo na potpunu medicinsku rehabilitaciju, na sva potrebna ortopedska i druga pomagala, lijekove i liječenje bez participacije, te pravo prvenstva na korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu s pratnjom druge osobe, ako se takvo liječenje ne može obaviti u RH.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje obvezan je osigurati branitelju iz Domovinskog rata ortopedsko pomagalo najkasnije u roku 30 dana od primitka zahtjeva nadležne zdravstvene ustanove koja je utvrdila vrstu potrebnoga ortopedskog pomagala nakon lijecenja.

Vojni invalidi dobivaju i naknadu troškova za prijevoz u drugo mjesto ako su upućeni u drugo mjesto radi pregleda pred liječničkim povjerenstvom ili na rehabilitaciju, a imaju pravo i na naknadu troškova prijevoza i za pratitelja.

Invalidi iz Domovinskog rata, ovisno o utvrđenom stupnju oštećenja organizma, imaju prednost pri smještaju u umirovljeničke domove.

HRVI oslobođeni su plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost na ortopedska i druga pomagala koja su izravan nadomjestak tjelesnih organa, odnosno oštećenih tjelesnih organa te na rezervne dijelove i potrošni materijal za pomagala.

Nezaposleni ratni invalidi oslobođeni su od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost kada uvoze strojeve i opremu za obavljanje gospodarske djelatnosti, odnosno samostalne profesionalne djelatnosti.

Opširnije čitajte ovdje - Koja sve prava imaju i koliko to košta: Država godišnje veteranima Domovinskog rata daje 6 milijardi kuna
 

> Ako ste vi ratni ili civilni invalid i imate svoju priču o pravima i povlasticama invalida ili problem oko navedenoga pošaljite nam na desk@index.hr

Pročitajte više