Dok je bio u oporbi, i Milanović je obećavao da će za referendum trebati pet posto potpisa

Foto: Facebook

GRAĐANSKA inicijativa "Za referendum", u koju je uključeno 15 sindikata i sedam udruga civilnog društva, sinoć je u ponoć započela s prikupljanjem potpisa.

Cilj im je raspisivanje referenduma o izmjeni Ustava, kako bi za referendum bilo dovoljno prikupiti 200 tisuća potpisa birača. Trenutno je za raspisivanje referenduma potrebno prikupiti potpise 10 posto birača, odnosno, kako je to na Facebooku objavio ministar uprave Arsen Bauk, ukupno 381.709 potpisa.

Inicijativa "Za referendum" traži i izmjenu Zakona o referendumu na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje.

Paralelno s početkom prikupljanja potpisa, društvenim mrežama počela je kružiti snimka izlaganja kojeg je u Saboru 16. lipnja 2010. održao Zoran Milanović, tada kao šef oporbe.

 


 

"Razmislite malo o tih pet posto za referendum, uz osigurače da se ne može baš o svemu glasati. Sad ću vam nešto reći: sutra kad budete manjina u ovom parlamentu, mi ćemo predložiti izmjenu Ustava upravo na ovakav način. Da pet posto treba potpisa za referendum, pa ćemo vidjeti hoćete li onda biti protiv. To ćemo uskoro vidjeti", govorio je tada Milanović.

U međuvremenu je Milanović došao na vlast, ali obećanje iz 2010. nije održao.

 
 
 
 

Pročitajte više