Dokumenti pokazuju kako je nadbiskup u Milwaukeeju štitio svećenike pedofile i novac

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

RIMOKATOLIČKI crkveni dužnosnici štitili su svećenike pedofile i crkvene fondove od tužbi tijekom skandala seksualnog zlostavljanja koje je trajalo više desetljeća, objavljeno je u ponedjeljak. Dokumenti koji se sastoje od 6.000 stranica uključuju pisma i svjedočenja kardinala te nadbiskupa Timothyja Dolana iz New Yorka. On je za vrijeme službe u Milwaukeeju više puta tražio pomoć od Vatikana u vezi sa skandalima, javlja Reuters.

U dokumentima je detaljno opisano kako je nadbiskupija u Milwaukeeju redovito raspoređivala svećenike koji su bili optuženi za seksualno zlostavljanje. Svećenike su slali na službu u druge župe. U dokumentima stoji kako je Dolan tražio dozvolu od Vatikana da prebaci 57 milijuna dolara u fond za groblje kako bi novce zaštitio od "pravnih zahtjeva i odgovornosti" što je Vatikan mjesec dana kasnije i odobrio.

Jeff Anderson, odvjetnik koji zastupa više od 500 žrtava, izjavio je kako je novac bio namijenjen za "kupovanje tišine". Dolan se nije složio s ovakvom karakterizacijom fonda. Izjavio je kako je to "fond za trajnu brigu o grobljima".

Dokumenti pokazuju da je Dolan tražio od Vatikana da razriješi svećenike, no odgovori su dolazili sporo. U rujnu 2003. godine Dolan je informirao Vatikan o zlostavljanju od strane velečasnog Johna O'Briena. S obzirom na to da još nije dobio odgovor dva mjeseca kasnije ponovno je slao pismo za dvije nove optužbe za zlostavljanje, a tek u travnju 2009. godine O'Brian je maknut iz službe.

Velečasni Raymond Adamsky 11 je puta mijenjao župe u 34 godine, a pred kraj službe bio mu je zabranjen kontakt s djecom jer je bio optužen za zlostavljanje 1961. i 1983. godine.

Pročitajte više