Donacije žrtvama poplava: Najbolja reklama koju su SDP i HDZ mogli kupiti

Foto: Hina

POLITIČKE stranke u Hrvatskoj dobile su ove godine 50,2 milijuna kuna iz državnog proračuna. Isto toliko dobile su i prošle, 2013. godine. U samo dvije godine je, dakle, političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u parlamentu isporučeno sto i kusur milijuna kuna novca koji je na ime poreza, doprinosa, trošarina i sličnih nameta iskamčen iz džepova građana.

Najviše proračunskih sredstava u 2014. godini ide SDP-u kao vodećoj parlamentarnoj stranci. Njihova većina u Saboru osigurala im je 20,4 milijuna proračunskih kuna. Njihovi parteri iz HNS-a dobili su 4,4 milijuna kuna, a HSU-u i IDS-u, također članovima vladajuće Kukuriku koalicije, tek je par tisućica kuna falilo do okruglog milijuna. Isto tako prošao je i SDSS, koji nije u vladajućoj koaliciji, ali čiji najprepoznatljiviji zastupnik Milorad Pupovac u Europski parlament pokušava ući baš na zajedničkoj Kukuriku listi.

Druga najveća stranka, HDZ, iz proračuna je dobila 14,5 milijuna kuna. Hrvatski laburisti i HDSSB, koji zajedno s HDZ-om sjede u oporbenim klupama, dobili su po 1,9 milijuna kuna. Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma, koji je u Sabor ušao upravo u komplotu s HDZ-om, dobila je 684.000 kuna. Demokratski centar (DC) i HSP dr. Ante Starčević su, također zahvaljujući HDZ-ovom izbornom pogurancu, u blagajnu pospremili po 358.000 kuna.

Saborska aritmetika kaže da svaki zastupnik vrijedi 325.725 kuna godišnje. Zastupnice vrijede deset posto više pa svojim strankama donose 358.297 kuna godišnje.

Donacija je najbolja reklama


Zbog čega nabrajamo sve ove, već dobro poznate i javno dostupne podatke? Zato što su se i HDZ i SDP, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, par dana prije izbora za Europski parlament pompozno odrekli dijela sredstava koje su planirali uložiti u kampanju. Umjesto da spiskaju pare na politički marketing, SDP, HDZ i njihovi partneri novac će donirati za pomoć žrtvama poplava na istoku Hrvatske.

Reklo bi se, hvale vrijedan potez. Kada se ne bi radilo o najboljoj reklami koju su za taj novac mogli kupiti.

SDP i ostatak ekipe s Kukuriku liste za europske izbore tako će za žrtve poplava donirati 450.000 kuna. To je, kako stoji u priopćenju na SDP-ovim stranicama, iznos kojeg su planirali potrošiti u zadnjem tjednu kampanje za Europski parlament.

SDP se odrekao 1,5 posto sredstava koje su dobili iz proračuna

Radi se, naglašavamo, o listi četiri stranke: SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a. U priopćenju u kojem su se pohvalili da će odustati od promidžbe i donirati sredstva (kao da takva javna vrsta donacije nije sama po sebi promidžba), vladajuće stranke nisu razjasnile tko se odriče kolikog dijela.

No, s obzirom da ih ipak predvode navodni socijaldemokrati, zašto ne bi pretpostavili da se SDP vodi načelom solidarnosti i da će, kao najbogatija stranka, snositi veći dio troškova. Recimo da se radi o 300.000 kuna. Ukoliko je to iznos koji je SDP donirao, u korist žrtava poplava odrekli su se oko 1,5 posto sredstava koje su ove godine dobili iz proračuna.


Zamislimo sad da se istim tim načelom vodio i liberalni HNS pa da su oni na sebe preuzeli, primjerice, 100.000 kuna troškova. Značilo bi to da se HNS u korist žrtava poplava odrekao oko 2 posto sredstava iz državne riznice, odnosno iz džepova građana. Istom logikom su IDS i HSU žrtvama poplava donirali oko 2,5 posto sredstava koje su ove godine dobili iz proračuna.

HDZ ne voli da se zna koliko novca imaju

Kada se situacija ovako postavi, političke stranke navodne hrvatske ljevice možda se i ne čine pretjerano velikodušnima. No, oni su barem bili dovoljno transparentni da javno objave iznos kojeg su donirali žrtvama poplava. HDZ, u jednakoj mjeri poznat po financijskim malverzacijama i po skrivanju financijskih podataka kao zmija noge, na svojim je stranicama objavio sljedeću poruku:

"HDZ je odlučio otkazati svih pet završnih predizbornih skupova koji su se trebali održati u Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Splitu i Zagrebu. Novac predviđen za pokrivanje troškova tih skupova bit će uplaćen kao pomoć stradalim područjima".

Isti modus operandi preuzeli su i saveznici Tomislava Karamarka. Na stranicama HSP-a dr. Ante Starčević isto se tako može doznati da je Ruža Tomašić prekinula kampanju i da će novac, umjesto u žicanje glasova, uložiti u pomoć žrtvama poplava. O konkretnim brojkama, međutim - niti slova. Karamarkovi partneri iz HSS-a nisu ponudili niti toliko; oni su na svojim stranicama objavili poziv građanima da doniraju novac i tako pomognu žrtvama poplava. Konkretnu pomoć sa svoje strane ne spominju pa je vjerojatno ni ne pružaju.

"Najhrvatskiji" Savez za Hrvatsku žrtve poplava ne zanimaju

Dio svojih sredstava žrtvama poplave donirali su i Hrvatski laburisti. Doduše, oni su se tim svojim humanitarstvom nešto manje razmotali nego vodeći politički igrači. "Stranka će uplatiti raspoloživi dio planiranoga budžeta za kampanju na EU izborima za pomoć stradalima u poplavama, budući da je stranka, u skladu s izbornim zakonodavstvom, većinu marketinških aktivnosti morala uplatiti unaprijed još protekloga tjedna", stoji na stranicama laburista.

Za kraj smo, s razlogom, ostavili Savez za Hrvatsku, politički blok koji sebe smatra najhrvatskijim u čitavoj bulumenti izbornih sudionika. Savez je to čije boje brane HDSSB, HSP, Hrvatska zora, Hrast... A koji se u akciju pomoći žrtvama poplava nije uključio ni na koji način. Na svojoj promidžbenoj stranici Savez za Hrvatsku poplave niti ne spominje, a kamoli da bi kome ponudio pomoć ili donaciju.

Pročitajte više