Doznajemo: Premijer Milanović i budući guverner HNB-a na Hvaru prekršili Zakon o boravišnoj pristojbi!

HRVATSKI premijer Zoran Milanović te budući guverner HNB-a Boris Vujčić i poduzetnik Emil Tedeschi nisu prijavili nedavni boravak na Hvaru gradskim vlastima pa shodno tome nisu ni platili boravišnu pristojbu za noćenje u Villi Floriana Emila Tedeschija. Time su prekršili članak 17 Zakona o boravišnoj pristojbi koji određuje da "pravna i fizička osoba koja naplaćuje pružanje usluga noćenja u smještajnom objektu naplaćuje boravišnu pristojbu istodobno s naplatom pružene usluge" te članak 18 tog Zakona koji određuje da je pravna osoba obavezna uplatiti na propisani račun 1. i 15. u mjesecu pristojbu za sva noćenja ostvarena u tom razdoblju.

Indexu je iz Gradske uprave Hvar potvrđeno da do 15. lipnja ove godine (petak) aktualni premijer i budući guverner nisu platili boravišnu pristojbu za noćenje u Villi Floriana, čiji je tjedni najam, kako su pisale strane agencije i mediji promovirajući vilu prošlih godina, iznosio od 9 do 11 tisuća eura, niti je to za njih učinio vlasnik Ville Floriana, tvrtka koja je u vlasništvu Emila Tedeschija. Time su prekršena oba navedena članka Zakona o boravišnoj pristojbi.

Zbog toga što turističkoj zajednici grada Hvara nije prijavio goste na noćenju u objektu koji pruža turističke usluge, tvrtka Emila Tedeschija je prekršila i članak 21 Zakona koja određuje da je pravna osoba obavezna u roku od 24 sata po dolasku prijaviti turističkoj zajednici sve osobe kojima pruža usluge noćenja te u roku od 24 sata odjaviti njihov boravak.

Za te su prekršaje propisane sljedeće kazne poduzećima:
- 5.000-25.000 kuna ako ne uplate boravišnu pristojbu u roku (članak 18 Zakona o boravišnoj pristojbi)
- 3.000-10.000 kuna ako ne prijave ili ne odjave boravak osobe koja koristi uslugu noćenja u smještajnom objektu (članak 21 Zakona o boravišnoj pristojbi)
- 3.000-10.000 kuna ako ne naplate boravišnu pristojbu istovremeno s naplatom usluge noćenja.

A jesu li premijer i budući guverner platili noćenje?

 
U poslovnoj grupaciji Emila Tedeschija ne žele iznositi detalje o boravku premijera pa tako nismo mogli saznati jesu li Milanović i budući guverner Vujčić platili uslugu noćenja u vili koju su vodeći turistički časopisi nazivali "najskupljim prostorom za iznajmljivanje u Hrvatskoj". O Villi Floriani pisao je i ugledni Forbes 2006. godine i to u sklopu teksta o "najseksi otocima u svijetu". Popularni AskMen u svojem istraživanju najboljih i najekskluzivnijih vila u Europi, Villa Florianu stavio je na drugo mjesto, a ispred Tedeschijeva zdanja bila je samo Torre Castelvetrano sa Sicilije.

Ako se Villa Floriana iznajmljuje i ako premijer i sadašnji zamjenik guvernera nisu platili najam za provedenu noć u Villi Floriana, odnosno ako im vlasnik vile nije izdao račun u obračunskom razdoblju (do 30. lipnja) za što je obvezan po članku 15 Zakona o PDV-u, tada je tvrtka Emila Tedeschija napravila i prekršaj za koji je propisana kazna u iznosu od 2.000-500.000 kuna.

Novinari Indexa nazvali su službeni telefonski broj Ville Floriana i pokušali rezervirati tjedni odmor, ali odbijeni smo u vrlo kratkom razgovoru: "Žao mi je, mi ne iznajmljujemo!", rekao nam je službenik Ville Floriana i spustio slušalicu.

Pročitajte više