Dragičević: Poslodavci su već našli način da izigraju Zakon o radu

Ilustracija: Hina

POSLODAVCI su već našli načina da izigraju Zakon o radu, posebno u dijelu zapošljavanja na određeno vrijeme - upozorava predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević.

"Iako odredba kaže kako se ugovori o radu na određeno vrijeme mogu potpisivati samo u iznimnim slučajevima i uz konkretna objašnjenja , poslodavci to ne primjenjuju. Tako je u ovoj godini čak 96 posto radnika zaposleno na određeno vrijeme" upozorava Dragičević.

"U 8.mjesecu je u Hrvatskoj ove godine zaposleno 10,717 ljudi, a od toga broja samo njih 900 je na neodređeno" upozorava predsjednik sindikata metalaca Vedran Dragičević na današnji Dan borbe protiv prekarnog (nezaštićenog, slabo plaćenog) rada.

Sindikalni pritisak


Upravo kako bi spriječili poslodavce da ovako varaju na odredbama zakona Sindikat metalaca poziva kolege da zatraže izmjene Kolektivnog ugovora s novim smjernicama.

"Moramo staviti ograničenje na ugovore o radu na određeno vrijeme, 20 % od broja zaposlenih. Isti takav je problem s agencijskim radnicima koje smo mi odlučili ograničiti na 5 % u određenim poduzećima."

Iako su svjesni kako poslodavci ne moraju prihvatiti izmjene već potpisanih kolektivnih ugovora, Dragičević kaže kako će se upotrijebiti sindikalni pritisak. Dodaje kako je ovo jedini način kako bi se radnicima pružila sigurnost na njihovim radnim mjestima.

Pročitajte više