Drama u francuskoj banci okončana: Nastrijelili i uhitili naoružanog šizofreničara koji je držao četvero talaca

NAKON gotovo sedam sati okončana je drama u poslovnici CIC banke u Toulouseu u Francuskoj, gdje je naoružani muškarac satima držao četvero talaca. Dvije taokinje sam je pustio na slobodu tijekom poslijepodneva, a posljednja dva taoca oslobođena su nešto prije 17 sati, nakon pucnjave u kojoj je naoružani muškarac ranjen. Nitko od talaca nije ozlijeđen.

Drama je započela jutros oko 10.10 sati prema lokalnom vremenu. Naoružani muškarac upao je u banku, ispalio najmanje jedan hitac i zatočio četvero talaca - direktora poslovnice i troje zaposlenika. Pritom nitko nije ozlijeđen. Policija je ubrzo opkolila banku, a na mjesto događaja su stigli i specijalci iz Marseillea i Bordeauxa.

Naoružani muškarac poručio je policiji da je povezan s al-Quaidom te da sa sobom ima i eksploziv. Zatražio je pregovore s elitnom postrojbom specijalaca koji su u ožujku ove godine u Toulouseu ubili 23-godišnjeg Francuza alžirskog porijekla Mohameda Meraha, također navodnog pripadnika al-Qaide koji je ubio sedam ljudi, među kojima i troje djece, prije negoli je usmrćen.

Merah je, podsjetimo, u tri odvojena incidenta ubio troje djece i učiteljicu u židovskoj školi te trojicu vojnika. Ubojstva je snimao i potom snimke slao policiji. Specijalci su ga 22. ožujka "skinuli" snajperom nakon 32-satne opsade, prilikom upada komandosa u njegov stan.

Poslovnica banke u kojoj se drama odvijala nalazi se svega stotinjak metara od stana u kojem je Merah živio.

Terorist, pljačkaš banke ili luđak?

Iako je naoružani muškarac policiji kazao da je povezan s al-Qaidom, policijski glasnogovornik Christophe Crepin je tijekom jutra rekao kako je riječ o pokušaju pljačke banke, koji je "pošao po zlu". Naoružani muškarac, prema policijskom izvješću, prvo je od djelatnika banke zatražio novac, a kad su mu ga odbili dati zapucao je i zatočio četiri osobe.

"Nismo sigurni jesu li njegove tvrdnje o povezanosti s al-Qaidom ozbiljne ili fantazira", naveo je ubrzo nakon početka talačke krize neimenovani policijski izvor za Ouest-France.

Pretpostavka policije je da je naoružani muškarac koji u banci drži taoce jednostavno - lud, objavio je tijekom ranih poslijepodnevnih sati Le Monde. "Najizglednije je da je jednostavno lud, ali to ga ne čini manje opasnim", rekao im je neimenovani policijski izvor.

Oko 14.30 sati prema lokalnom vremenu policija je doznala identitet naoružanog muškarca. La Depeche je objavio kako je riječ o šizofreničaru koji je pobjegao s liječenja!

Sestra naoružanog muškarca: Ima problema s ispadima bijesa i boji se vanjskog svijeta

Jedno od četvero talaca - zaposlenicu banke, naoružani muškarac pustio je na slobodu oko 14.35 sati prema lokalnom vremenu, u zamjenu za hranu i vodu, objavio je La Depeche.

Nešto iza 15 sati u kontakt s pomahnitalim muškarcem stupila je putem mobitela i njegova sestra, koja ga je pokušala uvjeriti da se mirno preda. Za AFP je ispričala kako njen 26-godišnji brat ima problema s ispadima bijesa i kako se boji vanjskog svijeta.

Iako je iz policijskih izvora u 15.40 stigla informacija kako je muškarac ponovno zapucao, ubrzo je policija ipak demantirala informaciju o novoj pucnjavi. U 15.52 pustio je na slobodu i drugu taokinju. Oko 16 sati je poručio kako će preostalo dvoje talaca pustiti u zamjenu za razgovor s novinarima, odnosno priliku da se obrati javnosti.

Oko 16.20 sati na mjesto događaja stigao je i jedan od 26-godišnjakovih prijatelja, kako bi razgovarao s njim i uvjerio ga da okonča ovu višesatnu dramu.

Prije uhićenja pokušavao zapaliti poslovnicu banke

U 16.50 došlo je do nove pucnjave. Ispaljena su tri hica. Preostala dvojica talaca su oslobođeni, a naoružani muškarac je pritom ranjen - nastrijeljen je u bedro. U 16.55 sati je uhićen.

La Depeche je izvijestio kako su specijalci na naoružanog i pomahnitalog muškarca zapucali u trenutku kad je pokušao zapaliti poslovnicu banke u kojoj se drama odvijala.

Pročitajte više