Dramatični podaci UN-ove agencije: Prošlo desetljeće je bilo najtoplije u povijesti

UN-OVA meteorološka agencija objavila je da su se klimatske promjene ubrzale u prošlom desetljeću koje je, prema njihovim podacima, bilo najtoplije od kada se obavljaju mjerenja.

Desetljeće između 2001. i 2010. godine obilježeno je i ekstremnim količinama kiša i snijega koje su dovele do poplava na svim kontinentima, dok su suše pogodile dijelove istočne Afrike i Sjeverne Amerike, piše AFP.

"Klimatske promjene su se ubrzale"

"Desetljeće između 2001. i 2010. je bilo najtoplije od kada su mjerenja počela 1850. godine. Temperature na tlu i površini mora su bile 0,46 stupnjeva iznad dugogodišnjeg prosjeka od 14 stupnjeva Celzijevih", izvijestila je Svjetska meteorološka agencija.

Ističu kako su se "klimatske promjene ubrzale" u prvom desetljeću 21. stoljeća, a 9 od 10 godina je bilo među 10 najtoplijih od kada se rade mjerenja. Trend se nastavio i u 2011. godini, koja je bila najtoplija ikada, bez obzira na "La Ninu" koja stvara efekt hlađenja. Prosječna temperatura u 2011. godini je bila 0,40 stupnjeva Celzijevih iznad dugogodišnjeg prosjeka.

"Zemlja se grije zbog ljudske aktivnosti"

"Zemlja se grije zbog ljudske aktivnosti te bi rezultat toga mogle biti potencijalno nepovratne posljedice za planet, atmosferu i oceane", kazao je glavni tajnik Svjetske meteorološke agencije Michael Jarraud. U prošlom desetljeću su zabilježene ekstremne vremenske nepogode kao što su poplave, cikloni, toplinski udari i hladne fronte.

Povijesne poplave pogodile su istočnu Europu 2001. i 2005. godine, Afriku 2008., Aziju i Australiju 2010. godine.

Pročitajte više