Drugi krug pregovora o Ukrajini bez opipljivih rezultata

Foto: Hina

DRUGI krug pregovora između ukrajinskih političara i građanskih udruga završen je u subotu bez opipljivih rezultata koji bi potaknuli smirivanje krize, tjedan dana prije izbora na kojima će se birati novi predsjednik države.

"Spremni smo učiniti sve za jedinstvo Ukrajine", rekao je privremeni premijer Arsenij Jacenjuk koji smatra da vlasti u Kijevu moraju biti spremne na ustupke poput decentralizacije ovlasti te jamčenja posebnog statusa ruskom jeziku, u sklopu mirovnoga plana pod pokroviteljstvom Njemačke kojem je cilj okončanje političkih previranja koji Ukrajinu potresaju posljednjih šest mjeseci.

No s obzirom na odbijanje Kijeva da na okrugli stol pozove predstavnike proruskih separatista koji pod kontrolom drže dijelove istočne Ukrajine, očekivanja su od samog početka bila mala, pa pregovori o nacionalnom jedinstvu koji su trebali utrti put predsjedničkim izborima 25. svibnja i nisu mogli postići bilo kakav napredak, ocjenjuje agencija DPA.

Jacenjuk je istaknuo kako je stajalište vlade ne pregovarati sa separatistima koje naziva teroristima, dok oni ne polože oružje. pregovorima su prisustvovali ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov, dvojica bivših ukrajinskih predsjednika izabranih nakon postizanja neovisnosti od SSSR-a 1991., Leonid Kravčuk i Leonid Kučma te poslovni ljudi i vjerski poglavari.

Promatrači sumnjaju da će se izbori u regijama Donjeck i Luhansk uspjeti održati s obzirom na činjenicu da velik broj separatista, među kojima većina naoružanih, kontrolira ključne javne ustanove, a ulice su pune barikada. U tim regijama i dalje traju sukobi između vladinih snaga i pobunjenika.

Prvi krug pregovora održan uz posredovanje njemačkog diplomata Wolfganga Ischingera kojega je za taj posao ovlastio OESS održan je u srijedu u Harkivu. "Ukrajinci, molim vas koristite riječi, a ne oružje", poručio je Ischinger sudionicima okruglog stola u subotu. UN je u petak izvijestio da je u nasilju u istočnoj Ukrajini dosad ubijeno gotovo 130 ljudi.

Pročitajte više