Država dala milijun kuna za obnovu Gunje

Foto: Hina

U PRORAČUN Općine Gunje država je krajem godine uplatila milijun kuna kojima će općinske vlasti pokriti svoje troškove za pomoć stanovništvu nakon katastrofalne poplave, potvrdio je u četvrtak za Hinu načelnik Gunje Hrvoje Lucić.

"Do sada od države nismo dobili ni jedne jedine kune, a imali smo strašno puno troškova, i ovaj će novac biti potrošen na plaćanje tih izdataka", rekao je Lucić, dodajući kako je najveći trošak nastao unajmljivanjem više od 200 isušivača za poplavljene kuće.

Na samom početku, objasnio je, općina je dobila 15 isušivača od zagrebačkoga Crvenog križa, a ostale je morala unajmiti, sve dok u listopadu iz državnih robnih zaliha nije stiglo stotinjak isušivača koji još rade, a oni unajmljeni su vraćeni.

"U Gunji je bilo poplavljeno 1700 kuća i da nismo unajmili isušivače, obnova bi trajala desetljećima", rekao je Hrvoje Lucić. Općina je imala troškove i zbog prehrane i prijevoza mještana koji su iz privremenih domova dolazili u Gunju, pomagali u obnovi i sudjelovali u javnim radovima, zatim troškove najma 30-ak kemijskih zahoda, prehrane stanovništva i druge, a proračun Gunje 2014. godine bio je šest milijuna kuna, istaknuo je.

Lucić je rekao kako se u Gunju dosad vratilo oko 900 obitelji, a obnovljeno je i useljeno oko 500 kuća. U obnovi, koja je nakon blagdana ponovno pojačana, trenutačno radi 20-ak građevinskih tvrtki i oko 450 radnika.

Dodao je da su od mjerodavnog ministarstva dobili obećanje kako će se broj radnika koji rade na obnovi Gunje povećati. "Još se nije vratilo oko 800 obitelji, ali vjerujemo kako će najkasnije do listopada svi biti u svojim kućama", rekao je načelnik.

Napomenuo je da je ovih dana u mjestu nastavljeno rušenje teško oštećenih kuća, kojih je oko 250. Katastrofalna poplava pogodila je Gunju i dio županjske Posavine u svibnju prošle godine, kad su u tom dijelu Vukovarsko-srijemske županije poginule tri osobe te je učinjena golema šteta.

Pročitajte više