Država štedi na najmlađima: "Dijete mi godinu i pol čeka operaciju mandule, a jedva diše"

Ilustracija: Index

DA se u zdravstvu reže na sve strane odavno je poznato, no još su rigoroznije štednje u posljednjih godinu i pol. U KBC Sestre milosrdnice djeca se naručuju za operaciju treće mandule tek za godinu i pol, a do tada moraju trpjeti brojne tegobe koje im stvara upravo treća mandula.

Nekoliko roditelja čija se djeca nalaze na dugoj listi čekanja za operaciju kažu da su im liječnici rekli da su dobili naputak da smanje broj operacija treće mandule jer nije riječ o rentabilnoj operaciji. Prije se tvrde roditelji, u Vinogradskoj na operaciju mandula čekalo po dva mjeseca, a sad je to čak devet puta duže.

"Do prije godinu i pol liječnici su imali zakazano 30 operacija tjedno plus hitne slučajeve, a danas imaju samo šest operacija. Štede na djeci ne razmišljajući pritom da od naše djece mogu stvoriti invalide. Neka od djece upravo zbog treće mandule imaju akutne upale srednjeg uha. Riječ je o gnojnoj upali koja može biti bez simptoma i bolova, a kao posljedica upale može smanjenje sluha ili u najgorem slučaju čak i gubitak sluha", kažu nam zabrinuti roditelji.

Jedna majka ispričala je kako joj dijete jedva diše na nos zbog smetnji koje joj stvara povećana treća mandula, a često ima i gnojne angine pa se boji čekati još godinu i pol na operaciju svoje kćeri.

A upravo su učestale gnojne angine (3-4 ili više angina godišnje) ili lokalne i opće komplikacije kod mandula mandula glavne indikacije za operaciju.

Ministarstvo: Nije istina da se operacije ne vrše češće zbog rentabilnosti

Kao lokalne komplikacije mogu se pojaviti upala srednjega uha, sinusa i bronha ili još gore kod općih komplikacija koje su srećom rijetke, dijete može dobiti reumatsku groznicu koja može zahvatiti i srčane zaliske te mogu oboljeti i od kronične upale bubrega.

U Ministarstvu zdravlja opovrgavaju da se operacije ne vrše češće zbog rentabilnosti. Ističu kako potrebni operativni zahvati, naročito kada su u pitanju djeca i dječje zdravlje, nikad nisu, niti smiju biti predmet razgovora o rentabilnosti.

U odgovoru Indexu istaknuli su kako Ministarstvo nikad nije izdavalo naputke vezano uz opseg pružanja zdravstvenih usluga pa tako ni u ovom slučaju operacije treće mandule.

Naglašavaju kako se operativni ili drugi terapijski postupci poduzimaju isključivo vezano uz medicinsku indikaciju.

"Hitna stanja idu bez čekanja ili u određenom roku, a vrijeme čekanja na zahvat uglavnom ovisi o općoj kliničkoj slici djeteta.

Liječnici: Nemamo ni termina ni novaca za više operacija

U KBC Sestre milosrdnice čeka se na operaciju treće mandule oko godinu dana, imaju na odjelu osigurano šest kreveta te se operacije rade jednom tjedno na po 6 pacijenata. Hitna stanja rješavaju se bez čekanja ili u određenom roku, a čekanje na zahvat ovisi o općoj kliničkoj slici djeteta", stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Kontaktirali smo i ured sanacijske ravnateljice KBC Sestre milosrdnice Vesnu Šerić, ali nam se nije javila.

S druge strane od izvora iz bolnice doznajemo kako su tri glavna razloga zbog kojih se sad dugo čeka na operaciju mandula, baš kao i na neke ostale operacije za koje su stvorene duge liste čekanja.

"Kao prvo uvođenje smjenskog rada značajno je smanjen broj slobodnih termina za operacije, a kao drugo i budžeti za bolnice su također dosta smanjeni pa nam je samim time i ograničen limit kojeg možemo iskoristiti, između ostalog i za operacije treće mandule", rekao nam je izvor.

Dodaje kako na smanjenje operacije utječe i to da im se u Vinogradsku, tj. u KBC Sestre milosrdnice slijeva i veliki broj pacijenata iz perifernih bolnica, tako da su, kaže, dosta ograničeni i ne mogu izvoditi jednak broj operacija kao prijašnjih godina.

Pročitajte više