Državna revizija još lani otkrila brojne nepravilnosti pri Merzeličinoj kupnji zgrade sisačke Hitne

Foto: Index

DRŽAVNA revizija koja je u razdoblju od 27. svibnja do 24. listopada prošle godine provedena u Sisačko-moslavačkoj županiji vezano uz poslovanje Županije u 2012. godini, pokazala je niz nepravilnosti, a dio ih se odnosi i na kupnju sporne zgrade županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kojeg je županica Marina Lovrić Merzel, prema procjeni DORH-a, platila dvostruko više od njene stvarne vrijednosti - vrtoglavih 9,8 milijuna kuna.

> Index otkriva: Hitna u Sisku za čiju se kupnju tereti Lovrić Merzel nema ni kanalizaciju, a Ministarstvo zdravlja joj dalo sve dozvole za rad

> Posebna računica za Merzel: Procjene sisačke Porezne i 84-godišnjeg vještaka duplo veće od tržišnih cijena

Trebali izgraditi zgradu, a onda je Merzel odlučila kupiti auto salon - i to bez natječaja!



"Programom javnih potreba u zdravstvu planirano je 10.001.534,00 kn za izgradnju poslovnog prostora Zavoda. Županijska skupština je u veljači 2012. donijela odluku o izgradnji građevine Zavoda na dijelu parcela jodnog lječilišta (u vlasništvu županijske bolnice). Prema idejnom projektu, predviđena lokacija se nalazi u blizini centra grada Siska, dobro je prometno smještena, ima direktni pristup s javne prometnice i ravan teren, a tlocrtna površina buduće građevine je 1.240 m2.

Županijska skupština je na sjednici u travnju 2012. stavila van snage odluku o izgradnji građevine Zavoda, te na istoj sjednici donijela odluku o kupnji poslovnog prostora. U odluci o kupnji poslovnog prostora je navedeno da se prihvaća ponuda auto salona iz Siska, ukupna cijena nekretnine iznosi 9.800.000,00 kn, a u obrazloženju odluke da se radi o vrlo povoljnom smještaju u blizini brze prometnice i županijske bolnice, te se kupnjom gotovog objekta omogućuje brzo preseljenje hitne službe i početak rada Zavoda. Prema ponudi tlocrtna površina je 833 m, a asfaltirano dvorište 1.972 m2. Prije odluke o kupnji nije sačinjena analiza isplativosti kupnje poslovnog prostora u odnosu na njegovu izgradnju (financijska isplativost, rokovi izgradnje odnosno preseljenja u gotov prostor, smještaj, prometna povezanost i drugi elementi), niti su prikupljene ponude drugih ponuditelja.


Procjenu tržišne vrijednosti nekretnine utvrdio je stalni sudski vještak u iznosu 10.481.147,00 kn, a od Porezne uprave pribavljena je i tržišna vrijednost slične nekretnine koja iznosi 10.051.368,00 kn. Procjena dodatnih ulaganja u navedenu nekretninu u 2013. iznosi 1.217.000,00 kn. Ugovor o kupoprodaji poslovnog prostora je zaključen u skladu s odlukom županijske skupštine, u svibnju 2012., a kupoprodajna cijena iznosi 9.800.000,00 kn. Ugovoreno je plaćanje 6.601.534,00 kn u 2012., a razlika u iznosu 3.198.466,00 kn u 2013. Rashodi za poslovni prostor Zavoda su u 2013. ostvareni u iznosu 4.032.060,00 kn (od čega za kupnju nekretnine 3.198.466,00 kn, dodatne radove 689.719,00 kn, rashode za idejni i glavni projekt rekonstrukcije 82.500,00 kn i izvedbeni projekt unutarnjeg uređenja 61.375,00 kn.

Državni ured za reviziju je mišljenja da je Županija trebala utvrditi je li navedeni način nabave poslovnog prostora povoljniji u odnosu na druge oblike (gradnja, najam), te zatražiti ponude i drugih ponuditelja kako bi se postupilo u skladu s načelima dobrog financijskog upravljanja, a posebno u skladu s načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelotvornosti. Županija nema poseban akt (odluka, pravilnik) o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja nekretninama, te se predlaže njegovo donošenje", stoji u Izvješću o državnoj reviziji za 2012. godinu, napisanom 24. listopada prošle godine.

Merzel Državnoj reviziji poručila da im je mišljenje "neutemeljeno" - i nikome ništa?!

O nepravilnostima koje su utvrđene iz Sisačko-moslavačke županije stiglo je očitovanje u kojem se mišljenje Državne revizije ocjenjuje kao "neutemeljeno" i priča je tu završena, a činjenice da analize isplativosti i natječaja nije bilo - jednostavno se zanemarilo.

"Županija u očitovanju navodi, vezano uz rashode za kupnju poslovnog prostora Zavoda, da je kupoprodaja poslovnog prostora provedena u skladu sa zakonom uz dvije procjene i to ovlaštenog sudskog vještaka i Porezne uprave, da je postupila u skladu s odredbom članka 11. Zakona o proračunu, kojom je propisano da se proračunska sredstva moraju koristiti u skladu s načelima dobrog financijskog upravljanja, te su osigurani optimalni uvjeti za obavljanje i razvoj zdravstvenih usluga vezanih za hitnu medicinsku pomoć. Nadalje smatra da je mišljenje Državnog ureda za reviziju neutemeljeno, tim više što mišljenje iznijeto u Nalazu nije utjecalo na izražavanje uvjetnog mišljenja. Smatra da Nalaz ne treba sadržavati mišljenje o kupnji poslovnog prostora, jer je cijeli postupak kupnje proveden u skladu sa zakonom, na temelju potrebne dokumentacije, a odluku je donijela Županijska skupština", stoji u Izvješću.

Nastavili s nepravilnostima koje je revizija utvrdila godinu ranije



"Revizijom obavljenom za 2011. utvrđene nepravilnosti koje se odnose na uplatu sredstava od povrata kredita po programima kreditiranja razvitka poljoprivrede (udio Ministarstva poljoprivrede) u državni proračun, dodjelu donacija udrugama, i davanje poslovnih prostora u zakup bez natječaja, ponovljene su i u 2012.", stoji između ostalog u Izvješću o reviziji i dodaje se kako "sredstva od povrata kredita po programima kreditiranja razvitka poljoprivrede, koja se odnose na udio Ministarstva poljoprivrede u iznosu 6.510.238,00 kn, nisu uplaćena u državni proračun".

"Stopa zaduženosti Županije je viša od propisane i iznosi 21,7 posto", također je jedan od nalaza Državne revizije.

Problematično je bilo i financiranje pojedinih udruga bez javnih natječaja: "Sredstva u iznosu 433.825,00 kn doznačena udrugama nisu dodijeljena po provedenom javnom pozivu, nego na temelju zahtjeva udruga i odluka županice", a Državnoj reviziji je za oko zapelo i davanje gradskih prostora u zakup: "Pojedini poslovni prostori su dani na korištenje bez provedenog natječaja, a dio bez naknade i bez zaključenog ugovora".

Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Sisačko-moslavačke županije za 2012. godinu u cijelosti možete pročitati OVDJE (.pdf).

Pročitajte više