Državni inspektorat ugašen, inspektori bez rješenja o radnim mjestima: "Inspektori su ni na nebu ni na zemlji"

Screenshot: HRT

STUPANJEM na snagu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela s 1. siječnjem ukinut je Državni inspektorat, a osamstotinjak inspektora preraspoređenih u pet resornih ministarstava, danas prvog radnog dana Nove godine nemaju rješenja za svoja radna mjesta, tvrde u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

"Inspektori su ni na nebu ni na zemlji i žale nam kako ne znaju ni gdje rade ni tko su im šefovi", rekao je Hini glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika Siniša Kuhar.

Ti su ljudi, kaže, silom zakona preuzeti u resorna ministarstva, no vlada tek u roku mjesec dana treba donijeti uredbe o unutarnjem ustroju kojim će se propisati konkretni inspekcijski poslovi, utvrditi potreban broj službenika za te poslove i slično. Tek nakon toga slijedi usklađivanje pravilnika o unutarnjem redu odnosno sistematizaciji radnih mjesta, ističe Kuhar i dodaje da kad i ta procedura prođe i završi inspektorima se mogu izdati rješenja o rasporedu na konkretna radna mjesta.

Predsjednik Sindikata Boris Pleša uvjeren je kako Državni inspektorat uopće nije trebalo ukidati. "Državni inspektorat koji je radio 15 godina nije trebao gasiti jer prebacivanjem inspektora u resorna ministarstva - financija, gospodarstva, poljoprivrede, turizma te rada i mirovinskog sustava, ministri postaju šefovi inspektorima i gubi se njihova neovisnost", tvrdi Pleša.

Ako se zakon već mijenjao logistika je, mišljenja je Pleša, trebala biti spremna kako bi inspektori mogli početi raditi, a ne da jutros ne znaju ni najbanalnije stvari od one gdje da sjednu do one koji im je telefonski broj.

Ilija Tadić privremeni glavni inspektor rada


Temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koje su na snagu stupile jučer (1. siječnja ove godine) nakon 15 godina ukinut je Državni inspektorat. Poslove Državnog inspektorata i 786 njegovih zaposlenika preuzelo je pet ministarstava - financija, gospodarstva, rada i mirovinskoga sustava, poljoprivrede i turizma.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je u današnjoj izjavi danoj novinaru Darku Kohnu pojasnio da njegovo ministarstvo preuzima najveći broj djelatnika "u paketu" - čak 247, uključujući inspektore rada i prateće administrativno-tehničko osoblje.

"Taj broj je privremen jer je prema našim saznanjima i potrebama potrebno zaposliti dodatne inspektore", izjavio je ministar Mrsić te dodao: "Inspekcija rada od jučer je usmjerena za kontrolu radnog vremena i rada na crno, te zaštitu na radu. Svi inspektori od danas imaju nove pečate s oznakom Inspektorata rada i sve ovlasti koje proistječu iz Zakona o državnom inspektoratu koji ostaje na snazi u dijelu koji se odnosi na inspekciju rada i zaštite na radu. Svi inspektori od danas više nisu regionalno postavljeni već su organizirani kao mobilni timovi na nacionalnoj razini s puno većim ovlastima nego do sada".

Do raspisivanja i okončanja javnog natječaja za izbor glavnog inspektora rada imenovan je vršitelj dužnosti Ilija Tadić, bivši rukovoditelj Državnog inspektorata za područje inspekcije rada i višegodišnji službenik Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Tadić je zadužen za postavljanje Inspektorata rada u cjelovitu funkciju kakvu ima sličan inspekcijski sustav iz Njemačke.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava: Inspektori i dalje nastavljaju raditi svoje poslove, na dosadašnjim lokacijama i radnim mjestima

"Na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave („Narodne novine“ broj 148/13), od 01. siječnja 2014. godine prestaje s radom Državni inspektorat. U skladu s tim, inspektore koji su do sada djelovali u Državnom inspektoratu preuzimaju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma svako prema svom djelokrugu.

U medijima su se pojavile dvojbe o budućem djelovanju inspektora koji sada pripadaju spomenutim ministarstvima. Ovim putem ističemo da prema navedenom zakonu, svako od navedenih ministarstva je, razmjerno preuzetim poslovima, preuzelo određeni dio državnih službenika i namještenika te sva sredstva za rad, opremu, prostore i financijska sredstva kao i sve ostalo što je potrebno za neometan daljnji rad inspektora. Pojednostavljeno, inspektori i dalje nastavljaju raditi svoje poslove, na dosadašnjim lokacijama i radnim mjestima.


U skladu sa zakonskim rokovima, ministarstva će urediti novo ustrojstvo i organizaciju rada inspektora u svojim resorima. Sve prijave i ostale podneske moguće je već danas uputiti na svako od navedenih ministarstava čiji će inspektori postupiti u skladu sa svojim ovlastima. Što se tiče Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, sve podneske koji se odnose na djelovanje inspektora rada možete dostaviti u elektroničkom obliku na e-mail adresu: info@mrms.hr, ili poštom na adresu: Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb", stoji u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Ministarstvo poljoprivrede preuzelo poslove Državnog inspektorata u okviru svog djelokruga

"Prestankom rada Državnog inspektorata s 1. siječnja 2014. godine, Ministarstvo poljoprivrede preuzelo je, u okviru svog djelokruga,  njegove ovlasti i poslove na području inspekcija u poljoprivredi i kvaliteti hrane.

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja obavljati preuzete poslove, te razmjerno tome preuzima
dokumentaciju i državne službenike sukladno svom djelokrugu.

Građani zahtjeve mogu uputiti na e-mail office@mps.hr ili se mogu obratiti na broj telefona 01/ 6106 617", izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Pročitajte više