Državno odvjetništvo BiH obustavilo istragu o tiskanju izbornih listića po žalbi hrvatske tvrtke

Foto:FAH

DRŽAVNO odvjetništvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu oko natječaja kojim je tiskanje glasačkih listića za predstojeće izbore dodijeljeno banjolučkoj kompaniji Atlantik BB na što se žalila kompanija Zrinski iz Čakovca koja je imala jeftiniju ponudu, izvješćuju u srijedu tiskani mediji u BiH.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika i voditelj Posebnog odjela za organizirani te gospodarski kriminal i korupciju Božo Mihajlović je obustavio istragu protiv nepoznatih osoba iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH i Ureda za razmatranje žalbi nakon provedene istrage i analize prikupljenih dokaza.

Pojašnjeno je da istragom nisu prikupljeni dokazi kojima bi se dokazala osnovana sumnja o počinjenom kaznenom djelu korupcije te zloporabe položaja i ovlasti.

Na međunarodnom natječaju za tiskanje izbornih listića koju je proveo SIP u svibnju je pobijedila hrvatska kompanija Zrinski čija je ponuda bila jeftinija za 250.000 maraka. Mediji navode da je Ured za žalba BiH, kojemu je na čelu Ostoja Kremenović, a povezuje ga se s vlasnikom tiskare Atlantik BB-a i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, posao je ipak odlučio dodijeliti banjolučkoj tvrtki.

Nakon što se na takvo rješenje čakovačka tvrtka žalila Uredu za žalbe, ova institucija nije mogla donijeti nikakvu odluku jer je u međuvremenu jedan njezin član dao otkaz zbog čega nema kvoruma za odlučivanje.

Kako bi izbjegli mogućnost da se zbog ovoga spora ugrozi sam postupak glasovanja na izborima, Središnje izborno povjerenstvo je odlučilo posao ipak povjeriti tiskari Atlantik BB jer se listići uskoro trebaju dostaviti biračima koji glasuju putem pošte. Prema objašnjenju iz SIP-a BiH, tiskara Zrinski će moći u sudskome postupku zatražiti isplatu odštete.

Pročitajte više