Dubrovčane brine uvođenje viza za Turke: "Dubrovnik je prelijep, ali vize će otežati dolazak turista"

Foto: Agencija Anadolija

TURISTI iz Turske, koji sve masovnije dolaze u Dubrovnik, negoduju zbog nedavne odluke Vlade Hrvatske da od 1. travnja ove godine uvede vize za turske državljane, iako su svjesni da je Hrvatska to morala učiniti zbog obaveza koje ima prema Europskoj uniji.

"Dubrovnik je prelijep, ali vize će otežati dolazak"

Turkinja Elvan Yilmaz već treći put boravi u Dubrovniku. Novinaru agencije Anadolija kazala je kako je nesretna zbog toga što će joj ubuduće za dolazak u Hrvatsku trebati viza.

"Moje posjete Dubrovniku su jednim dijelom upravo iz razloga što mi za dolazak ovdje nije mi bio potreban nikakav papir. Osobno, to nije ništa novo za nas jer za sve zemlje EU nama su potrebne vize. Bilo je lijepo dok smo mogli u Hrvatsku dolaziti bez ikakvih prepreka. Dubrovnik  je prelijep grad u kojem se ima toliko toga za vidjeti i doživjeti. Turci vole dolaziti u Dubrovnik i bojim se da će se uvođenjem viza broj turista iz Turske znatno smanjiti", rekla je Yilmaz i dodala kako se nada da će hrvatske vlasti pronaći način da olakšaju izdavanje viza turskim državljanima.

Dopisnik agencije Anadolija iz Dubrovnika javio je kako je broj turskih turista u ovom gradu u stalnom porastu. Samo tijekom 2012. Dubrovnik je posjetila 21 tisuća Turaka, što je za osam posto više nego 2011. godine. Ovaj grad-biser na jugu Hrvatske omiljeno im je odredište za vjerske praznike. Tako je tijekom prošlogodišnjeg Kurban-bajrama u Dubrovniku boravilo 2400 turskih turista.

Sastanak oko olakšavanja procedure


Turistički radnici u Dubrovniku nadaju se da uvođenje viza za državljane Turske od 1. travnja  neće značajnije utjecati na njihovu odluku da posjete Hrvatsku.

"Zasad nemamo nikakvih saznanja da će biti otkazivanja dolaska turskih turista zbog uvođenja viza za Hrvatsku. No, kako se turski turisti u posljednji čas odlučuju za putovanje, teško je dati procjenu", priopćili su iz Turističke zajednice Dubrovnika na upit novinara Anadolije i dodali kako se nadaju da će se vizni režim znatno liberalizirati.

"Prema informaciji koju smo dobili od dubrovačkih putničkih agencija, nema bojazni što se tiče turskog tržišta. Većina agencija sa turskog tržišta nada se da će se vizni režim nekako uskladiti. Na inicijativu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice u pripremi je sastanak s Ministarstvom turizma i Ministarstvom vanjskih poslova vezano za olakšavanje procedure oko dobivanja viza za turske državljane", istakli su iz dubrovačke Turističke zajednice.

Hrvatska će 1. srpnja ove godine postati punopravna članica Europske unije, a ta zemlja se obvezala da će najkasnije tri mjeseca prije ulaska u EU uskladiti svoju viznu politiku sa zemljama Europske unije.  Odluku o uvođenju viza za turske državljane Vlada Hrvatske donijela je na sjednici 24. siječnja. Zamjenik ministra vanjskih i europskih poslova Joško Klisović pojasnio je tada da vizni režim sa Turskom mora biti uveden budući da je ta zemlja na "negativnoj listi" Europske unije.

I hrvatski premijer Zoran Milanović istaknuo je da je ovakva odluka "nažalost" morala biti donesena. 

U Hrvatskoj strahuju da bi odluka o uvođenju viza za nositelje turskih pasoša mogla imati ozbiljne posljedice po gospodarstvo Hrvatske, posebno zbog sve većeg broja turista i ulagača koji iz Turske dolaze u Hrvatsku.

Pročitajte više