Dug građana narastao za 4 milijarde kuna: HNB traži rješenje za problem kredita u švicarcima

Foto: Scx.hu

VRIJEDNOST švicarskog franka i dalje je u porastu. Prema aktualnoj tečajnoj listi HNB-a, jedan švicarski franak vrijedi 7,54 kune. Od četvrtka do danas dug građana koji imaju kredite u švicarskim francima ukupno je porastao za četiri milijarde kuna.

Prema neslužbenim informacijama HRT-a, Hrvatska narodna banka analizira četiri moguća scenarija pomoći građana. Ako se ne postigne dogovor Vlade i banaka, problem kredita u švicarcima, kojih u Hrvatskoj ima oko 60 tisuća, morat će se riješiti političkom odlukom.

Za očekivati je da će se Vlada, s obzirom da se nalazimo u izbornoj godini, odlučiti za scenarij koji bi građane najmanje pogodio. Jedna mogućnost koja se razmatra navodno je i fiksiranje tečaja franka na 6,39 kuna, koliko je bio prije nego je vrijednost švicarske valute preko noći skočila za 15 posto. Konačna odluka može se očekivati u roku od dva tjedna.

Milanović obećao rješenje

Podsjećamo, premijer Zoran Milanović u jučerašnjem intervjuu za HRT građanima je obećao da će ih zaštititi i riješiti problem kredita u švicarcima. Nije, međutim, kazao na koji način to planira učiniti, ali dao je do znanja kako računa da na dogovor s bankarima, s kojima se već sastao ministar financija Boris Lalovac.

Nakon sastanka Lalovac je kazao da su banke spremne pomoći građanima. Bankari su, kako je rekao Lalovac, ponudili nekoliko mogućih rješenja. Ministar financija očekuje da će banke u narednim danima ponuditi zajedničko rješenje, u suprotnom će odluku donijeti Vlada.

Većina aktera političke scene u međuvremenu je iznijela svoju viziju rješenja problema kredita u švicarcima. HDZ je tako tražio fiksiranje tečaja franka na 6,39 i konverziju kredita u švicarcima u kredite u eurima. Radimir Čačić također je predložio konverziju, ali u kune. Ljubo Jurčić i Krešimir Sever zajedno s izašli s prijedlogom koji također uključuje konverziju kredita u kunske, ali i ukidanje valutne klauzule.

Pročitajte više