Dugopolje uzavrelo pred referendum na Uskrs, načelnik poskidao plakate organizacijskog odbora

Foto: Davor Radošević

U DUGOPOLJU sve vrije pred uskršnji referendum o komunalnom doprinosu. Članovi Organizacijskog odbora za provedbu referenduma žale se da im načelnik Općine Stanko Balić skida plakate kojim su mještane pozvali da iskoriste demokratsko pravo i glasaju jesu li za doprinos od kune po kubiku.

Nije tajna da HDZ-ov načelnik Dugopolja nije oduševljen idejom o referendumu, jer ako prođe, značit će i manje kuna u općinskom proračunu. Zbog toga mnogi sumnjaju da je referendum organiziran na Uskrs, najveći kršćanski blagdan, sve u cilju da što manje mještana izađe na glasanje. Načelnik Balić takve je insinuacije odbio i kaže da je Uskrs nedjelja, a nedjeljom se i izlazi na izbore pa ne vidi u čemu bi bio problem.

"Nema demokracije u Dugopolju"

"Demokracija u Dugopolju ne postoji, a tome svjedoči sva opstrukcija kojom vlast pokušava umanjiti značaj referenduma i marginalizirati ga do krajnjih granica. Umjesto da se narodu omogući glasanje i odlučivanje o donošenju bitnih odluka, vlast uskraćuje temeljna građanska prava. Zašto načelnik Općine nije poštivao proceduru i upozorio na moguće nepravilnosti temeljem kojih je trebao biti sastavljen i zapisnik. Umjesto toga, u kaubojskom stilu zapovjedio je uklanjanje te time još jednom pokazao na kakav se šerifovski način vodi Općina", kaže Davor Radošević, predsjednik Organizacijskog odbora za provedbu referenduma u Dugopolju.

"Trebali su tražiti dozvolu za lijepljenje"

Načelnik Balić, pak, tvrdi da je napravio sve u skladu sa zakonom.

"Oni moraju znati da se plakati ne mogu lijepiti bez odobrenja na prostoru u ingerenciji Općine. Tražili nisu, pa sam naložio uklanjanje. Plakati nisu potpisani tako da mi i ne moramo znati tko ih lijepi", kazao nam je Balić.

Pročitajte više