Dva od sedam u upotrebi: Treći MIG nakon remonta u Ukrajini danas završio s testnim letovima

Foto: MORH

S REMONTA u Ukrajini do sad se vratilo sedam MIG-ova, ali su zasad svega dva u operativnoj upotrebi, a treći nakon završenih ispitivanja i probnih letova čeka primopredaju.

"Od ukupno sedam borbenih aviona, koliko ih je do sada stiglo s remonta iz Ukrajine, dva su završila sa svim ispitivanjima i probnim letovima te su predani Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani na operativnu uporabu.
 
Oba aviona MIG-21, koji su u operativnoj uporabi, svakodnevno provode letačke zadaće u sklopu NATO integriranog sustava nadzora i obrane zračnog prostora na području RH.
 
Treći borbeni avion MiG-21 završio je danas, 25. srpnja 2014., zadnji ispitni let koji je pokazao da je zrakoplov u potpunosti tehnički ispravan. U tijeku je postupak primopredaje kako bi se već sljedeći tjedan dodijelio na operativnu uporabu HRZ i PZO-u.
 
Proces testiranja ostalih borbenih aviona, uključujući i dvosjed MIG-21 UMD, popularne "Kockice" i dalje se provodi, a ovih dana očekuje se i zadnje testiranje.
 
Do sada je u Hrvatskoj obavljeno ukupno 38 testnih letova kako bi se ispitala tehnička ispravnost remontiranih i moderniziranih borbenih zrakoplova", stoji u priopćenju MORH-a.

Pročitajte više