Dvije "istine" o otpisu dugova: Koji je pravi ministar Linić?

Foto: Jutarnji list, Večernji list

NASLOVNICE dva hrvatska dnevnika imale su danas dvije istovjetne priče o najnovijim nakanama Ministarstva financija, no s dva potpuno suprotna zaključka. Jutarnji list tako je objavio naslovnicu s likom ministra financija Slavka Linića i naslovom  "Oprostit ćemo dug za 70.000 građana". Večernji list također na naslovnici ima lik Linića, no  naslovom "Država se ne odriče ni jedne kune".

Jutarnji tvrdi kako je Linić izjavio da "70.000 ljudi ne mora nam nikad vratiti 1,5 milijardi kuna. Sve opraštamo!". Isti izvor tvrdi da na siguran otpis dugova može računati oko 70 tisuća građana koji su dužni državi, od ukupno 290 tisuća građana kojima su blokirani računi zbog toga što ne mogu vraćati svoje dugove.

Večernji list koji također piše o poreznom dugu tvrdi da nema ništa od masovnog otpisa dugova građanima. No i oni imaju izjavu ministar Linića.

"Država se ne može odreći nijedne kune, ali Ministarstvo financija nastavit će pronalaziti rješenja za blokade računa građana i poduzeća iza kojih u najvećem postotku stoje banke", tvrdi navodno Linić za Večernji list.

Premijer Zoran Milanović danas je komentirajući dvije naslovnice dnevnih novina rekao da se "dugovi moraju vraćati" te da ni on, a ni Linić "nisu Djed Božićnjak".
 

Pročitajte više