Dvojica Palestinaca nasmrt izbola izraelsku djevojku i vojnika

Foto: FAH

U NAPADU blizu telavivske željezničke postaje koji se pripisuje Palestincima, nožem je izboden Izraelac te prebačen u bolnicu u kritičnom stanju, a istodobno u arapskim selima na sjeveru Izraela traju prosvjedi tisuća učenika i studenata koji od vlasti zahtijevaju suspenziju i kažnjavanje policajca koji je prije dva dana ubio 22-godišnjeg izraelskog Arapina.


Nakon pucnjave u subotu ujutro brojni su se mladi ljudi počeli okupljati u znak prosvjeda u nekoliko arapskih izraelskih gradova te u Jeruzalemu. Nezadovoljstvo iskazuju blokiranjem cesta, bacanjem kamenja, petardi i zapaljivih bomba te podmetanjem vatre u kontejnere za smeće.


Najmanje su 24 osobe, među kojima deset maloljetnika uhićene u i blizu sela Kfar Kane u kojemu je u subotu ujutro ubijen Keir Hamdan, izvijestila je policija.

Štrajk palestinskih Arapa; studenti prosvjeduju zbog ubijenog 22-godišnjaka

U nedjelju su palestinski Arapi koji imaju izraelsko državljanstvo i čine 20 posto od ukupno osam milijuna stanovnika Izraela proglasili opći štrajk kao odgovor na prekjučerašnju pucnjavu. Na sveučilištima u Haifi i u Tel Avivu u nedjelju su prosvjedovali i brojni arapski studenti.

Snimka nadzorne kamere s mjesta na kojemu se u subotu dogodio incident prikazuje mladića kako trči prema policijskom kombiju zamahujući više puta predmetom nalik nožu prema prozorima vozila. Policija je na njega pucala nakon što se udaljio od policijskog kombija što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među izraelskom arapskom populacijom, koja policiju optužuje da je brza na okidaču kada su nežidovski napadači u pitanju.

Ministar unutarnjih poslova Yitzhak Aharonovitch rekao je da u potpunosti podupire policijsku akciju uz argument da pripadnici snaga sigurnosti u ovakvim situacijama moraju brzo reagirati. Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Tel Avivu rekao je da policija nastavlja s istragom.


U posljednjih su nekoliko tjedana Jeruzalem, Izrael i Zapadna obala poprište brojnih prosvjeda, što potiče bojazan od nove palestinske intifade protiv izraelske okupacije.

Izbodeni izraelska djevojka i vojnik

Dvojica Palestinaca u ponedjeljak su nasmrt izbola nožem izraelsku djevojku i vojnika u dvama odvojenim napadima, pojačavajući val nasilja na palestinskom teritoriju i u Izraelu.

Na snimci napada koji se dogodio na okupiranoj Zapadnoj obali vidi se vozač koji se automobilom zalijeće u ljude na autobusnom stajalištu blizu skupine židovskih naselja Goush Etzion, južno od Jeruzalema. Pošto nikoga nije uspio pregaziti, vozač, Palestinac, izlazi iz auta i daje se u potjeru za žrtvama.

Kako navodi policija, nožem je izbo troje doseljenika, ubivši 25-godišnjakinju iz naselja Tekoe i ranivši dvojicu muškaraca od 26 i 50 godina. Čuvar u tom naselju je teško ranjen iz vatrenog oružja.

Palestinski sigurnosni izvori su identificirali napadača kao Maher Hamdi al-Hashlamona.

Nekoliko sati ranije, sedamnaestogodišnji Palestinac je izbo nožem izraelskog vojnika u Tel Avivu. Vojnik je tijekom večeri umro od teških tjelesnih ozljeda zadobivenih u napadu.
 

Pročitajte više