Dvosatni opći štrajk: U podne sve stalo s radom!

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell, Hina

U DVOSATNOM štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati sudjelovalo je na tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata, Mladen Novosel, novinarima je još za vrijeme trajanja štrajka kazao kako se može reći da je štrajk uspio.


Novosel je ocijenio kako je time vlasti poslana snažna poruka da se hrvatski radnici i građani bude, te je pozvao na podršku sutrašnjem prosvjednom skupu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koji će se održati na Markovu trgu ako će na dnevnom redu Hrvatskog sabora biti rasprava o ZOR-u.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je to prvi put da radnici iz privatnog i javnog sektora zajedno daju potporu radnicima bez plaće. To je poruka koja mora jednako zabirnuti političke elite na vlasti i u oporbi, a jednako tako i poslodavce.

Radnici ne mogu trpjeti da budu sredstvo za potkusurivanje između političkih stranaka, vlasti i poslodavaca. Ako tu poruku poslodavci i vlast ne budu znali iščitati, slijedeća će biti puno snažnija i glasnija - štrajkovi, prosvjedi i političko angažiranje protiv onih koji hrvatske radnike žele ostaviti bez prava i izvrgnuti ih milosti i nemilosti poslodavaca, rekao je Sever.

Dvosatni štrajk solidarnosti s radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i Arene Pula, koji mjesecima nisu primili plaće, sindikalne središnjice iskoristile su za pritisak na Vladu od koje traže povlačenje prijedloga izmjena ZOR-a iz saborske procedure.


Sever je to nazvao "početkom bitke za Hrvatsku i budućnost hrvatskih radnika, i onih koji se još nisu rodili, kao i onih koji danas rade, a ne primaju plaće ili čekaju posao".

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je kako građani moraju razumjeti da o njima ovisi budućnost hrvatske države i društva, a ne o političkoj klasi koja brine prvenstveno o svojim interesima. Građani se moraju probuditi i shvatiti da se vlast treba bojati građana, a ne obrnuto kao što je sada, rekao je Ribić.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević zatražio je da se štetan prijedlog novog ZOR-a povuče iz procedure ili utvrdi primjereni rok o odgodi saborske rasprave.

Ustvrdio je da u Saboru Klub SDP-a raspravlja "hoće li poslušati glas razuma", na što je potaknut i od Predsjednika Republike, i donijeti odluku da se rasprava odgodi.

Esencijalni zakon kao što je ZOR ima smisla jedino ako je donesen u širokom društvenom konsenzusu, koji uključuje sve političke stranke, da ne bi bio predmet jeftinog političkog prepucavanja, i sindikate kao socijalne partnere, rekao je Matijašević.

Štrajk solidarnosti je proba za ono što će se dogoditi ako se ne prihvati socijalni dijalog i donesu jednostrane odluke. Radi se o prevažnom zakonu za sudbinu radnika, upozorio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

Štrajk solidarnosti održan i u Splitu

Diljem Hrvatske danas je održan štrajk solidarnosti, ni Grad Split nije iznimka.


Točno u podne, na deset je minuta zaustavljen promet svih autobusa, što je uzrokovalo neuobičajenu gužvu na stanicama na splitskom pazaru, ali ne i gnjev putnika koji su bili prisiljeni na čekanje.

Iako su na jednoj strani ceste u koloni stajala četiri autobusa, a na drugoj njih čak sedam, putnici nisu iskazivali nezadovoljstvo.

Svi Prometovi autobusi imali su velike naljepnice s natpisom 'štrajk solidarnosti', a isto je pisalo i na njihovim ekranima.

Za razliku od autobusnog, u željezničkom prometu poremećaji su neizbježni.

"Očekuju se značajniji poremećaji u željezničkom prometu. Ispričavamo se svim putnicima zbog poteškoća s kojima će se susresti te ih molimo za razumijevanje", rekla je glasnogovornica Hrvatskih željeznica Mihaela Tomurad Sušec.

Točno u podne prekinuto je i održavanje nastave u splitskim školama, učenici su otišli svojim kućama sat vremena ranije, a učitelji i nastavnici, u znak solidarnosti, ostali su do 14 sati u učionicama. Iza 14 sati počeli su pristizati u školu i učenici iz druge smjene, a nastava se odvija normalno.

One službe koje s radom nisu mogle stati na puna dva sata, učinile su to ili će učiniti barem na nekoliko minuta, te time iskazati svoju potporu i razumijevanje.

Bolnice rade normalno budući da Hrvatski liječnički sindikat danas ne organizira nikakve prosvjede, a medicinske sestre i tehničari dali su potporu štrajku tijekom svojih pauza.

Županijski šef liječničkog sindikata Božo Bota nije zadovoljan.

"Nažalost, svakome pametnom je jasno da ovaj primjer danas nije nešto što garantira da će generalni štrajk zaista biti proveden".

Splićani uglavnom sumnjaju da će ovakva sindikalna upozorenja išta promijeniti.

"Čisto sumnjam. Mi smo u tolikoj krizi da nas ni Bog ne može spasiti. Nema ništa. Teško će se promijeniti. Zemlja je u rasulu. Čini se da je prosvjed od 90. godine naovamo stalno. Nitko ne radi", kažu Splićani.

Osim što nemaju povjerenja u političare, građani gube povjerenje i u sindikaliste, te ni ne očekuju veliki odaziv na generalni štrajk.

"Hoće ovi što moraju ali jako malo će doći. Moguće je da, moguće je ne. Meni izgleda da su ti sindikati jedni paraziti kojima bi trebalo brzo i po kratkom postupku dati da idu raditi poljoprivredno dobro".

Sindikati su ipak zatražili podršku građana, bez obzira na to jesu li zaposleni u privatnim i državnim službama te ih pozvali da im se pridruže u štrajku, kako ovom današnjem, tako i onom generalnom.

Osijek: Vozači i prosvjetari u štrajku solidarnosti


U znak podrške štrajku solidarnosti osječki tramvaji i autobusi nisu vozili pet minuta, a u osnovnim i srednjim školama u Osječko-baranjskoj županiji nastava se nije održala od 12 do 14 sati.

Po riječima Boška Aničića, povjerenika Sindikata vozača i prometnih radnika osječkog GPP-a, to je znak potpore i solidarnosti sa svim obespravljenim radnicima, onima koji rade a ne primaju plaće, kao i zbog "teške situacije u cijeloj Hrvatskoj".

Neka si ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvori tvrtku i radi prema novom Zakonu o radu, poručio je Aničić.

Na glavnoj osječkoj tržnici podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske organizirala je manji prosvjedni skup na kojem je predsjednik Mato Obradović zatražio od prodavača da na pet minuta prekinu prodaju. Dio je to prihvatio, no dio prodavača nastavio je raditi.

Petominutni štrajk u ZET-u

Sindikati ZET-a odlučili su sudjelovati u štrajku solidarnosti te su u podne zaustavili autobuse i tramvaje na pet minuta.

"Na taj način sindikati ZET-a iskazuju podršku radnicima s uskraćenim pravima vodeći brigu o važnosti prometne povezanosti na području metropole. Kako očekujemo, pridruživanje štrajku, na taj način, neće u većoj mjeri i dugoročno utjecati na redovitost linija pa se normalizacija prometa očekuje gotovo odmah nakon simbolične sindikalne akcije", stoji u priopćenju ZET-a.

Sindikat novinara Hrvatske održao skupove solidarnosti


"Općem štrajku solidarnosti koje su organizirale sindikalne središnjice, Sindikat novinara Hrvatske pridružio se skupovima solidarnosti koji su održani u podružnicama u vremenu između 12,00 i 12,30 sati. Za te skupove iskorišteno je pravo na polusatnu stanku iz Zakona o radu (članak 52.).

Na skupovima solidarnosti u podružnicama okupljenima su se obratili sindikalni povjerenici i objasnili zbog čega štrajkaju sindikalne središnjice i koje su najspornije odredbe predloženih izmjena. Članovi SNH-a pozvani su također da se odazovu središnjem prosvjednom sindikalnom skupu koji se u srijedu, 26. veljače 2014. godine održava u Zagrebu.

Kako se radi o zakonu koji je od općeg interesa za sve hrvatske radnike, Sindikat novinara Hrvatske poziva sindikalne središnjice da u kreiranju sljedećih akcija uključe i autonomne sindikate kako bi hrvatski radnički pokret ostao jedinstven. Jer samo takav može inicirati promjene koje će dovesti do poboljšanja nezavidnog položaja radnika u Hrvatskoj", stoji u priopćenju SNH-a.

I Karlovac u štrajku

Vlakovi stoje, ne rade karlovačke škole, srednje i osnovne, djelatnici Gradske uprave, Karlovačke županije, neke tvrtke, proizvodne ili ne. Uglavnom, većina članova svih pet sindikalnih središnjica uključila se u štrajk solidarnosti usmjeren protiv prakse neisplate plaća i odrednica novog Zakona o radu, javlja KAportal. Kako im je kazao sindikalni povjerenik SSSH Nikola Badovinac, informacije iz cijele Karlovačke županije su pozitivne, "netko se odlučio na dvosatni štrajk, netko na deset minuta, ali bitno je da su svi pokazali solidarnost”.

U Osječko-baranjskoj županiji skoro stopostotni odaziv!

Odaziv osječko-baranjskih prosvjetara kod kojih smo provjerili kakvo je stanje bio je velik.


U redovima slavonskih učitelja i srednjoškolskih profesora, kažu sindikalni povjerenici, odaziv na štrajk gotovo je stopostotan.

"U našoj županiji odaziv je kao i uvijek, jako velik. U mojem kolektivu konkretno ne radi nitko, ravnatelj nam je kao poslodavac dao punu podršku i trenutno nema djece", rekla je županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Andreja Dorić.

Srednjoškolski profesori također su se odazvali štrajku, kaže osječko-baranjski sindikalni povjerenik Ivica Nikić.

"Prema informacijama koje mi imamo, odaziv je više od 90 posto ljudi. Ljudi su dobrim djelom nezadovoljni svojim položajem i zato žele izboriti neke stvari. Svakako su za to da se u socijalnoj državi Zakon o radu, koji će se donijeti, bude pravičan za sve, pa i ljude koji rade recimo u sustavu obrazovanja".

Na pet minuta u podne stao je i tramvajski i autobusni promet u Osijeku, procjena je da je zaustavljeno osamdeset posto tramvaja i autobusa. Vozili su samo oni koji su se u tom trenutku našli na križanjima.

Sindikalisti 3. maja pridružuju se štrajku

Sindikalni predstavnici u 3. maju odlučili su sudjelovati u Općem štrajku solidarnosti. Predsjednik Štrajkaškog odbora Juraj Šoljić kaže kako je Vlada dužna učiniti uvjete života građana što boljima, ali kako to u stvarnosti ne čine.


Šoljić ističe kako vladajući nisu zaslužili niti da rade niti da na posao dolaze pješke, a ponajmanje u skupim automobilima. "Sindikalisti 3. maja pozivaju sve radnike da se odazovu Općem štrajku solidarnosti radi naše budućnosti, a i onih koji dolaze za nama, pod parolom: za bolje sutra svima, a ne samo njima." - poručuju u 3. maju

A unatoč današnjem općem dvosatnom štrajku solidarnosti, u Rijeci ne bi trebali imati problema s javnim gradskim prijevozom. Radnici Autotroleja, nisu najavili zaustavljanje autobusa, kaže nam glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.

"Autotrolej nije dobio od sindikalnih povjerenika i podružnica nikakvu obavijest o stupanju u štrajk, odnosno zaustavljanju prometa."

Zbog održavanja štrajka solidarnosti i upozorenja diljem Hrvatske, Gradska knjižnica Rijeka obavještava svoje korisnike da će sve lokacije izuzev Županijskog bibliobusa biti zatvorene danas od 12 do 14 sati i mole korisnike za razumijevanje.

"Mi radimo Zločin i kaznu, vi radite Zakon o radu."

Iz Dramskog kazališta Gavella poslali su zanimljivo priopćenje naslovljeno s "Mi radimo Zločin i kaznu, viradite Zakon o radu". Kažu kako neće biti u mogućnosti štrajkati jer im na predstavu "Zločin i kazna" dolaze školarci, no u vrijeme pauze održat će konferenciju za novinare kojoj će prisustvovati Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vlakovi u domaćem prometu zbog štrajka će stajati između 12 i 14 sati


Vlakovi u domaćem prometu stajat će zbog današnjeg štrajka solidarnosti između 12 i 14 sati, dok će u međunarodnom prometu voziti uobičajeno, rekao je predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić.

Očekuje se da će nakon završetka štrajka biti potrebno neko vrijeme za normalizaciju domaćeg prometa.

U štrajku solidarnosti sudjelovat će četiri željeznička sindikata - Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat prometnih vlakova Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica, rekao je Maršić koji očekuje dobar odaziv, no ne može precizirati o kolikom se broju radnika radi zbog smjenskog rada.

Sindikat: Općinski sudovi u Zagrebu ograničavaju pravo na štrajk


Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je danas da su tri općinska suda u Zagrebu - građanski, kazneni i radni, jednostrano i nezakonito odredili da se za vrijeme dvosatnog štrajka solidarnosti rad odvija u opsegu većem od prijeko potrebnih poslova i time njihovim zaposlenicima prekršili pravo na štrajk.

Sindikat poziva sudove da svojim zaposlenicima u vremenu od 12 do 14 sati omoguće ostvarivanje prava na štrajk, u protivnom će poduzeti sve zakonske mjere i obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada.


"Ako se u vrijeme štrajka ne odvijaju rasprave, nikome neće biti život ugrožen niti će sud stati", rekao je Hini glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar. Najavio je da će u podne doći na zagrebački Općinski sud i s povjerenicima vidjeti u kojoj mjeri im je omogućen štrajk.

Sindikat ističe da Vlada, iako ju na to obvezuje Kolektivni ugovor, nije predložila izradu i donošenje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kao i to da takva pravila trebaju sadržavati odredbe o radnim mjestima i broju službenika i namještenika koji na njima moraju raditi za vrijeme štrajka, s ciljem obavljanja poslova koji su prijeko potrebni, osobito radi sprječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti ili zdravlja pučanstva.

Stoga, ako Vlada to nije predložila postupak utvrđivanja tih poslova ne može se pokrenuti do dana okončanja štrajka, kaže Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Štrajk solidarnosti u 3. maju, potpora u riječkom KBC-u i HNK

U Brodogradilištu 3. maj, koje je dio Uljanik Grupe, početak štrajka solidarnosti oglašen je sirenama, a štrajk su poduprli svi sindikati i radnici na lokaciji brodograđevne industrije na Kantridi, i oni koji rade sastavu Uljanik Grupe i oni u tvrtkama koje su ostale u državnom vlasništvu, izjavio je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) u Brodogradilištu 3. maj i predsjednik štrajkaškog odbora Juraj Šoljić.


Radnici su ostali na radnim mjestima ne radeći i time pokazali da su jedinstveni u zahtjevima, rekao je Šoljić novinarima dodavši da štrajkaški odbor podupire nastojanja sindikalnih središnjica u vezi sa zakonom o radu, o povremenim poslovima te o mirovinskom osiguranju.

Iako je najavljen bio dvosatni štrajk solidarnosti, u 3. maju su se odlučili na jednosatni, kako ne bi poremetili radni proces.

Šoljić je istaknuo da trećemajci podupiru radnike Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i Areni Pula koji mjesecima nisu primili plaće, kao i radnike Tvornice motora i dizalica 3. maj, njih 220, kojima je plaća trebala biti isplaćena 12. veljače.

Poručio Vladi da je danas učinjen tek prvi korak, a da će sljedeći biti izlazak na ulice i opći štrajk.

Predsjednik Sindikata 3. maj Željko Maričić dodao je da će sutra u Zagreb na prosvjed ići izaslanici riječkih brodograđevnih sindikata, te da očekuje dobar odaziv i nastavljanje akcija.

Po podacima uz riječke gradske uprave, u gradskim komunalnim i trgovačkim društvima kao što su Autotrolej, Rijekapromet, Vodovod i kanalizacija, Energo i druga, nije bilo obustave rada.

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajdić Čahut izjavila je u telefonskom razgovoru da liječnici, medicinske sestre i drugo osoblje u riječkom Kliničkom bolničkom centru nisu obustavili rad, kako se to ne bi odrazilo na bolesnike, dodavši da u tom sindikatu podupiru štrajk solidarnosti i zahtjeve u vezi s izmjenama zakona o radu.

Štrajk su podržali i djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci današnjim skupom potpore, izvijestio je na konferenciji za novinstvo povjerenik Sindikata djelatnika u kulturi u toj kući Toni Plešić. Kazalište danas nije moglo u potpunosti obustaviti rad zbog predstave "Il barone rampante (Barun penjač)", koja je počela u podne, upravo u vrijeme štrajka, a organiziran je dolazak djece na predstavu iz drugih mjesta.

Plešić je kazao da se tim skupom daje podrška radnicima koji rade, a ne dobijaju plaće. Ocijenio je da će izmjene Zakona o radu još više obespraviti radnike, među ostalim i omogućavanjem lakšeg otpuštanja. Plešić je ustvrdio da Vlada ne brine o budućnosti.

Među ustanovama u kulturi u Rijeci, otvorenim građanima korisnicima, štrajku upozorenja se priduržila Gradska knjižnica, koja ne pruža usluge između 12 i 14 sati.

Varaždin: štrajk solidarnosti u školama, autobusi simbolično prekinuli prijevoz

U štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati u Varaždinskoj županiji sudjelovali su članovi sindikata u srednjim i osnovnim školama, a vozači autobusa prekinuli su prijevoz na nekoliko minuta.

Po riječima povjerenika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Zvonimira Lončara, štrajk je uspio u svih 12 srednjoškolskkih ustanova u županiji.

Odazvala se većina od 700 članova sindikata, ali i određeni broj zaposlenika koji nisu članovi sindikata. Štrajkalo se i u varaždinskim osnovnim školama, no nema točnog podatka o odazivu na štrajk.

Odaziv na štrajk dijelom se osjetio u željezničkom prometu, dok su vozači lokalnog autobusnog prijevoznika na nekoliko minuta simbolično prekinuli rad.

Štrajk su podržali članovi raznih sindikata varaždinske Opće bolnice ali do obustave rada nije došlo, izvijestio je Hinu sanacijski upravitelj Mladen Smoljanec.

"Ustanimo protiv robovlasničkog Zakona o radu 'najuspješnije Vlade'"

Hrvatski laburisti danas su dali potporu štrajku solidarnosti.

"Pridružujemo se pozivu pet sindikalnih središnjica građanima i zaposlenicima u privatnom i javnom sektoru da se u utorak u što većem broju odazovu štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati, a u srijedu prosvjedu na Markovu trgu protiv prijedloga izmjena Zakona o radu.


Tražimo povlačenje prijedloga novoga Zakona o radu, kojega u potpunosti smatramo antiradničkim i anticivilizacijskim. Postojeći Zakon o radu nastoji se dodatno fleksibilizirati, što je samo drugo ime za jednostavnije otpuštanje radnika, iako postojeće analize govore kako je navodno rigidni ZOR nisko na ljestvici razloga umiranja gospodarstva, nepokretanja investicija i neotvaranja novih radnih mjesta.

'Najuspješnija Vlada koju je Hrvatska imala', kako je samu sebe bez ijednog argumenta proteklog vikenda okrunila trenutačna postava u Banskim dvorima, pokušava donijeti opasni i najštetniji ZOR ikada, bez dogovora sa sindikatima i njime dodatno dramatično umanjiti prava i dostojanstvo radnika.

Radit će se do 60 sati tjedno, uz famoznu preraspodjelu radnog vremena. No, s obzirom na činjenicu da je od 2003. godine više od 83 posto ugovora o radu sklopljeno na određeno vrijeme, radnici neće biti u prilici preraspodijeliti radno vrijeme, jer će poslodavac u međuvremenu nakon što radniku istekne ugovor preko agencije unajmiti novog radnika kojeg će iskorištavati do krajnjih granica izdržljivosti. I sam je ministar rada poručio da možemo zaboraviti na podjelu na osam sati rada, osam sati odmora i osam sati spavanja. U njegovoj viziji u najgoroj robovlasničkoj maniri radnici su potrošna roba najniže vrste, mizerno plaćena ili, nerijetko, i potpuno neplaćena.

U državi u kojoj gotovo čitavi privatni sektor nije pokriven kolektivnim ugovorima, a oni u javnom okljaštreni do kraja, Zakon o radu mora biti jak jer ne postoje snažni i ozbiljni mehanizmi zaštite radnika. To sigurno nisu praktički nepostojeća inspekcija rada, niti spori, malobrojni i neučinkoviti radni sudovi.

Dobrim, poštenim, savjesnim i društveno odgovornim poslodavcima takav zakon ne treba. On je pisan za neodgovorne, nepoštene, nesavjesne poslodavce koji profit zgrću na štetu radnika i utajom poreza, a u ovoj zemlji bivaju nagrađivani državnim odličjima i 'zlatnima kunama'.

Stoga samodopadnoj, nesolidarnoj, socijalno potpuno neosjetljivoj, izoliranoj od stvarnog života i za radnike krajnje nezainteresiranoj Vladi poručujemo – kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!"

Novosel: Štrajk solidarnosti je uspio

Štrajk solidarnosti s radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i Arene Pula, koji mjesecima nisu primili plaće u potpunosti je uspio, ocijenio je za Media servis čelnik SSSH Mladen Novosel.

"Gotovo 250, 260 tisuća radnika u ovih je dva sata stalo te poslalo Vladi RH poruku da se neisplata plaća više neće tolerirati i da Zakon o radu u ovakvom obliku ne smije proći u Saboru jer ćemo onda svaki dan morati imati štrajk solidarnosti jer će svaki dan biti sve više radnika koji će ostajati bez posla".


A Zagrepčanima koji su se našli na glavnom željezničkom kolodvoru uglavnom nije smetalo što su na vlak morali čekati, i oni su se solidarizirali.

"Nije problem, stanje u državi je katastrofalno ljudi su siti i SDP-a i HDZ-a. Do navečer ćemo doći kući. Podržavam, da ljudi izbore svoja prava i plaće koje nemaju. Pa, dva sata ćemo se strpjeti", kazali su građani.

A upravo sami građani trebaju shvatiti da o njima ovisi budućnost, istaknuo je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

"Moraju shvatiti da se vlast mora bojati građana, a ne obrnuto kao što je sada".

"Klub SDP-a sada raspravlja hoće li saslušati glas razuma potpomognuti apelom predsjednika Ive Josipovića, te sudjelovati u donošenju razumne odluke da se rasprava odgodi za neki razuman rok", rekao je sindikalist Ozren Matijašević.

Sindikatima sporne izmjene Zakona o radu, vladajućima su nužne.

"Mi sa svojim radnim zakonodavstvom, kada ono bude izmijenjeno ćemo imati situaciju koja je identična Njemačkoj, ako ljudi misle da su u Njemačkoj radnici nezaštićeni, onda neka štrajkaju", istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić poručila je da Banski dvori rade na tome da se smanji broj onih koji ne primaju plaću, a na pitanje boji li se socijalnih nemira, odgovara.

"Ne mislim da je situacija ni blizu takva da bi izazivala socijalne nemire, ona izaziva socijalni dijalog, ali nikako socijalne nemire i ne mislim da će do toga doći do konca tjedna. To bi zaista bila jedna reakcija za koju mislim da nije primjerena ni situaciji, ni problemima u kojima se nalazimo".

Jedno je sigurno, nađu li se izmjene Zakona o radu sutra u saborskoj raspravi, pratit će ih veliki sindikalni prosvjed na Markovom trgu na koji su pozvani svi građani kako bi svi zajedno ustali protiv zakona koji će, tvrde sindikati, dodatno uništiti hrvatskog radnika.
 

Pročitajte više