EU dijeli Hrvatsku na Kontinentalnu i Primorsku

OD 1. SIJEČNJA 2013. Hrvatska će biti podijeljena na dvije regije: Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku. Zeleno svjetlo dala je i Europska unija, a konkretnije o prednostima nove podjele danas će govoriti ministar regionalnog razvoja i EU fondova, Branko Grčić.

Podjela na dvije statističke regije značit će lakše izvlačenje novca iz EU fondova, a sve će jedinice lokalne uprave i samouprave dobivati i značajnu potporu Europske unije u sljedećih četrnaest godina. Vlada je čini se napokon našla rješenje za dugogodišnji problem novog ustroja Hrvatske, a kojeg će danas predstaviti resorni ministar Branko Grčić.

Svi smo u jednakoj poziciji

Naime, dosadašnja podjela na Jadransku i Sjeverozapadnu regiju, te Panonsku Hrvatsku nije donijela rezultate, a najveći je problem bio Zagreb koji je Sjeverozapadnoj regiji podizao prosjek BDP-a te ostalima umanjivao šanse za novac iz Fondova. Prema novom će ustroju Jadranska regija obuhvatiti sedam županija od Istre do Dubrovnika, a Kontinentalna preostale županije i Grad Zagreb.

Na ovakvu smo se podjelu odlučili zbog optimalnog korištenja fondova, objasnio je Grčić. "Generalno svi smo u vrlo sličnoj, jednakoj poziciji, a oni najmanje razvijeni imat će posebno potporu države da na lakši način odrade te projekte. Dobili smo da svi građani Hrvatske, svi subjekti, poduzeća, lokalne jedinice, dakle svi u Hrvatskoj bit će u mogućnosti koristiti strukturne fondove u onom segmentu u kojem su oni najizdašniji", istaknuo je Grčić.

Pročitajte više