EU obećala Unicefu 320 milijuna eura za borbu protiv zaraznih bolesti i neishranjenosti žena i djece

Ilustracija: Guliver image/Getty images

EUROPSKA UNIJA je objavila u utorak da je ponudila 320 milijuna eura Fondu Ujedinjenih naroda za djecu (Unicef) za borbu protiv zaraznih bolesti i neishranjenosti žena i djece u 15 zemalja u razvoju.

Radi se o financiranju u sklopu napora ispunjenja milenijskog razvojnog cilja, naglasio je europski povjerenik za razvoj Andirs Piebalgs pred upravnim vijećem Unicefa. "Ima puno posla do 2015. kako bi postigli milenijske ciljeve i ti planovi nam pomažu da napredujemo", rekao je.

Smrtnost djece se od 1990. prepolovila, ali 18.000 djece mlađe od 5 godina umire i dalje svakodnevno od zaraznih bolesti koje se može izbjeći. Prema Unicefu, UN-ov rok da do 2015. smanji smrtnosti za dvije trećine, bit će u sadašnjem ritmu dosegnut 2028. godine.

Piebags i izvršni direktor Unicefa Antony Lake su govorili o humanitarnom stanju u Srednjoafričkoj Republici koju je Lake posjetio u siječnju.

On je istaknuo da tamošnjoj djeci treba zaštita i podrška te da moraju udvostručiti napore u toj zemlji. Europska unija je u petak u sklopu summita Afričke unije u Addis Abebi obećala dodatnih 45 milijuna dolara za Srednjoafričku republiku za izlazak iz krize.

EU je već deblokirala 150 milijuna eura za Srednjoafričku Republiku i odobrila raspoređivanje europskih snaga od 500 ljudi u toj zemlji.

Pročitajte više