EU spremna na pregovore s Cameronom, ali oko nekih stvari neće biti rasprave

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker će razmotriti sve prijedloge reformi Europske unije koje pošalje Velika Britanija, a sve kako bi se postigao pošten dogovor, poručila je Komisija, piše Reuters.

Juncker je Cameronu uputio čestitku za izbornu pobjedu, a glasnogovornik Komisije, Margaritis Schinas izjavio je kako je EK "spremna na konstruktivnu suradnju s novom britanskom vladom".

"Predsjednik Juncker je rekao da želi pošten dogovor s Velikom Britanijom i da će EK, na pristojan priajteljski i objektivan način razmotriti sve prijedloge Ujedinjenog Kraljevstva", kazao je Schinas. No, istaknuo je pritom, kako se o četiri osnovne slobode EU-a koje se odnose na kretanje osoba, roba, usluga i kapitala ne može raspravljati.

Cameronova izborna pobjeda temelji se upravo na traženju reformi u EU i referendumu o potencijalnom izlasku iz Unije koji bi se trebao održati do 2017.

Jedan od ključnih zahtjeva Davida Camerona je obuzdavanje imigracije iz siromašnijih zemalja Europske unije. Schinas je u tom pogledu izjavio da je zlouporaba spomenutih sloboda nešto što treba spriječiti te je podsjetio kako su sudovi EU-a podržali vlade koje su odlučile ograničiti mogućnost korištenja socijalne pomoći za imigrante iz ostalih država članica.  

Pročitajte više