EU traži jača rješenja protiv financiranja terorizma

Foto: FAH

EUROPA mora pojačati borbu protiv financiranja terorizma, poručili su jučer ministri financija Francuske i Njemačke u pismu Europskoj komisiji.

Michel Sapin i Wolfgang Schaeuble predstavili su akcijski plan koji se nastavlja na europsku deklaraciju o tom pitanju od 27. siječnja, koja je donesena nakon islamističkih napada u Francuskoj i drugdje u Europi.

Među prijedlozima je sustav zamrzavanja imovine koji obuhvaća ljude koji borave u EU kao i one izvan, za koje takve ovlasti već postoje.

Trojica napadača koji su u siječnju u Parizu ubili 17 ljudi bili su francuski državljani.

Brži pristup bankovnim podacima

Pariz i Berlin predlažu također jače kontrole anonimnih plaćanja putem novih odredbi o praćenju kretanja zlata i dragocjenih predmeta, te regulaciju elektroničkog novca, poput virtualnih valuta i pametnih kartica.

Brži pristup bankovnim podacima još je jedan od prijedloga. Ministri također pozivaju na koordinaciju među državama članicama kako bi se nadzirali međunarodni tijekovi novca u "visoko rizična područja".

Europsko vijeće i Europski parlament dogovorili su u prosincu nova pravila za sprječavanje pranja novca i financiranja terorista, a radi se i na drugim zakonskim prijedlozima kojima se želi spriječiti teroriste da se organiziraju i omogućiti da ih se privede pravdi.

Pročitajte više