EU upozorava Rusiju: Energetika se ne bi smjela koristiti kao politička poluga

Foto: FAH

EUROPSKI povjerenik za energetiku Guenther Oettinger u utorak je pozvao Rusiju da ne koristi plin kao oružje kojim može vršiti pritisak na Ukrajinu, pozvavši pritom na pronalaženje kompromisnog rješenja s Moskvom.

"Sektori energetike i plina općenito se ne bi smjeli koristiti kao politička sredstva", kazao je Oettinger na konferenciji u Kijevu posvećenoj energetskoj sigurnosti u Europi. "U ovim teškim vremenima, usred krize između Ukrajine i Rusije i između Europe i Rusije oni ne bi smjeli postati oružje", rekao je.

Moskva je u lipnju suspendirala isporuku plina Ukrajini jer je Kijev odbio platiti više cijene što ih je nametnula Rusija nakon svrgavanja s vlasti proruskoga predsjednika Viktora Janukoviča.

Ukrajina i dalje transportira ruski plin namijenjen zemljama EU-a, no Bruxelles strahuje da bi Kijev tijekom predstojeće zime jedan njegov dio mogao preusmjeriti na svoju stranu kako bi zadovoljio potrebe vlastitog stanovništva za grijanjem.

Predstavnici Ukrajine, Rusije i Europe u petak će u Berlinu ponovno raspravljati o pitanju opskrbe plinom. "Moramo izbjeći najgori scenarij", rekao je europski povjerenik, pozvavši na pronalaženje "pragmatičnog, privremenog i kompromisnog rješenja s ruskim partnerima."

Pročitajte više