EU uvozom plina iz SAD-a smanjuje ovisnost o Rusiji: "Svijet je sigurniji kada su Europa i Amerika ujedinjeni"

Foto: Guliver image/Getty images

EUROPSKA UNIJA u svojim naporima da smanji ovisnost o uvozu energije iz Rusije računa na uvoz ukapljenog plina iz Sjedinjenih Država, kaže se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na sastanku na vrhu između EU-a i Sjedinjenih Država dok su odnosi s Moskvom sve lošiji zbog njezine aneksije ukrajinskog Krima.

"Pozdravljamo izglede za izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina jer će dodatna opskrba energijom biti od koristi za Europu i ostale strateške partnere", kaže se u izjavi objavljenoj nakon sastanka američkog predsjednika Baracka Obame, predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

"Slažemo se oko važnosti da se udvostruče transatlantski napori kako bi se poduprla europska energetska sigurnost daljnjim diversifikacijom izvora energije i dobavljača i kako bi se omogućio dotok plina iz EU-a prema Ukrajini", kaže se u izjavi.

Obama je novinarima rekao da je ukrajinska kriza pokazala da Europa mora raditi na diversifikaciji izvora energije jer je jako ovisna o uvozu iz Rusije, te rekao kako SAD i Europa razgovaraju o mogućim sankcijama ruskom energetskom sektoru ukoliko Moskva krene dublje u Ukrajinu.

"Ono što sada činimo je koordiniranje oko mogućnosti za dodatne, dublje sankcije ukoliko Rusija krene u daljnje upade u Ukrajinu", rekao je Obama na konferenciji za novinare nakon završetka summita s čelnicima EU-a Hermanom Van Rompuyom i Joseom Manuelom Barrosom u svom prvom posjetu Bruxellesu na dužnosti predsjednika.

"Mislim da je energija očigledno u središtu pažnje naših napora i moramo je izrazito razmotriti", rekao je.

Dvije su strane potvrdile spremnost da što prije zaključi sveobuhvatno Transatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo (TTIP). Pregovori o tom sporazumu vode se od srpnja prošle godine.

Prema procjenama, TTIP bi donio europskom gospodarstvu 120 milijardi eura godišnje, a američkom gospodartvu 95 milijardi.

Obama je na konferenciji za novinare rekao da su se dvije strane dogovorile "da ubrzaju napore na jačanju gospodarskog rasta s obje strane Atlantika".

Istaknuo je da nema mjesta za zabrinutost da će TTIP dovesti do snižavanja kriterija u zaštiti okoliša i zaštiti potrošača.

"Zaštita okoliša i potrošača bit će pojačana, a ne oslabljena. Tijekom cijele svoje političke karijere borim se za zaštitu potrošača i ne namjeravam potpisati sporazum koji bi to oslabio. Također se borim za zaštitu okoliša u Sjedinjenim Državama ", rekao je Obama.

Barroso je istaknuo da Komisijin mandat za pregovore "ne dopušta ni na koji način labavljenje standarda za zaštitu okoliša i potrošača".

"Svijet je sigurniji i pravedniji kada su Europa i Amerika ujedinjeni i solidarni"

U razgovoru Obame s Van Rompuyem i Barrosom tijekom radnog ručka koji je trajao oko sat i pol, dominirala je ukrajinska kriza.

Obje strane su snažno osudile "nezakonitu rusku aneksiju Krima" i istaknule da to neće priznati.

"Daljnji koraci Rusije na destabilizaciji situacije u Ukrajini dovest će do daljnjih i dalekosežnih posljedica u odnosima EU-a i SAD-a s Rusijom u širokom rasponu gospodarskih područja", ističu američki i europski čelnici.

Obama je rekao da je svijet sigurniji i pravedniji kada su Amerika i Europa ujedinjeni te upozorio Rusiju da će biti još izoliranija ako nastavi sa sadašnjim ponašanjem prema Ukrajini.

"Svijet je sigurniji i pravedniji kada su Europa i Amerika ujedinjeni i solidarni", rekao je Obama na konferenciji za novinare.

Obama je istaknuo da su glede Ukrajine, Europa i Amerika ujedinjene, a da je Rusija sama i da će biti sve izoliranija ako ne počne djelovati na smanjenju napetosti.

Dodao je da se Rusija "preračunala kada je pokušala zabiti klin između Sjedinjenih Država i Europske unije". Rekao da je još postoji mogućnost da Rusija surađuje s Ukrajinom i međunarodno zajednicom na smanjenju napetosti.

On je na konferenciji za novinare govorio o kolektivnoj obrani, predviđenoj člankom V u Sjevernotlantskom ugovoru, koji predviđa da se Savez smatra napadnutom, ako je jedna od članica napadnuta. "U NATO-u nema mlađih ni starijih partnera, sve su jednako važne kada je u pitanju kolektivna obrana", rekao je Obama.

Pročitajte više