Infobip i Nokia sklopili partnerstvo za brži razvoj telekomunikacijskih aplikacija

Foto: Press

Globalna cloud komunikacijska platforma Infobip i Nokia danas su najavili sklapanje partnerskog sporazuma koji će svjetskoj developerskoj zajednici omogućiti korištenje njihovih API platformi za brži razvoj široke lepeze telekomunikacijskih aplikacija, a koje su namijenjene privatnim, poslovnim i industrijskim korisnicima, izvijestili su iz Infobipa.

Infobipova vodeća usluga CPaaS u oblaku developerima nudi API-jeve za integriranje više komunikacijskih kanala u stvarnom vremenu (primjerice, SMS poruke, glasovna komunikacija, videopozivi, chat aplikacije i mrežni API-jevi) u njihove vlastite aplikacije. Istovremeno im Nokijina platforma Network as Code s portalom za developere nudi API-jeve za korištenje mogućnosti koje pružaju 5G mreža (kao što su kvaliteta usluge na zahtjev, preciznost lociranja uređaja i network slicing) i 4G mreža.

Developeri će tako puno jednostavnije i lakše moći koristiti navedene mogućnosti, te će biti u potpunosti pokriveni kada je riječ o mrežnim i CPaaS API-jevima u razvoju vlastitih rješenja i kapaciteta za unaprjeđenje performansi aplikacija, poručuju.

Nokijina platforma Network as Code s portalom za developere objedinjuje mreže iz cijeloga svijeta sa sistemskim integratorima i programerima u jedinstveni ekosustav. Pritom koristi tehničke standarde koji su razvijeni zahvaljujući industrijskim inicijativama kao što su Open Gateway udruženja GSMA i CAMARA Zaklade Linux. Nokia i Infobip doprinose naporima obiju inicijativa.

„Sporazum s Nokijom još je jedan pokazatelj kako Infobip telekomima pomaže da uvedu nove usluge i ostvare nove prihode. Nastavit ćemo razvijati dodatne API-jeve usklađene s CAMARA-om i nuditi ih diljem svijeta, te blisko surađivati s našim telekomunikacijskim partnerima kako bismo developerima ponudili API-jeve koje odlikuje jednostavnije korisničko iskustvo. Dokaz je to naše svjetske liderske pozicije na području CPaaS usluga, snažnih veza s developerima i dosadašnjih strateških suradnji s telekomunikacijskim tvrtkama“, rekao je Matija Ražem, potpredsjednik Infobipa zadužen za poslovni razvoj.

Zajednički rad omogućit će bržu integraciju

Infobipovi primjeri u području korisničke angažiranosti uključuju API-jeve za provjeru broja i zamjenu SIM kartice koji su usklađeni s CAMARA-om i već su u uporabi. Osim toga, Infobip radi na uvođenju i ostalih primjera na tržište, uključujući API-jeve koji se odnose na lociranje uređaja i kvalitetu na zahtjev, za što je do sada potpisao ukupno 12 sporazuma o suradnji. Infobipova CPaaS platforma nedavno je osigurala mjesto među finalistima GSMA-ovog inauguracijskog natjecanja Open Gateway Challenge u sklopu dodjele nagrada Global Mobile Awards, a zahvaljujući suradnji na protuprijevarnim aktivnostima.

Zajednički rad tvrtki Infobip i Nokia rezultirat će još boljim developerskim iskustvom, bez kompleksnog snalaženja u nizu mrežnih tehnologija, te omogućiti da developeri još brže integriraju različite mogućnosti u vlastite aplikacije za razliku od zasebnog korištenja platformi dviju tvrtki.

Nokia je od predstavljanja platforme Network as Code u rujnu 2023. godine potpisala sporazume o suradnji s ukupno 11 mrežnih operatora i partnera u ekosustavu, i tako im omogućila korištenje platforme.

„Ovaj partnerski sporazum odraz je naše odlučnosti da blisko surađujemo s developerskom zajednicom. Riječ je o pružanju većeg izbora i skaliranju, te omogućavanju developerima da izvuku vrijednost iz platformi tvrtki Infobipa i Nokije. Veselimo se suradnji s Infobipom i maksimiranju naših tehnologija”, zaključio je Shkumbin Hamiti, voditelj Nokijine platforme za monetizaciju mreže, usluga u oblaku i mrežnih usluga.

Pročitajte više