Ebola u većem broju zemalja oštetila BDP za 500 milijuna dolara

Foto: FAH

GOSPODARSKE posljedice epidemije ebole na afrička gospodarstva u 2015. bit će manje nego što se ranije mislilo, objavila je Svjetska banka, znatno smanjivši raniju procjenu od 25 milijardi dolara štete.

Utjecaj epidemije na BDP većeg broja zemalja, osim najpogođenijih Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, sada se procjenjuje na 500 milijuna dolara, jer su vlade tih država ostvarile napredak u borbi s bolešću.

Epidemija ebole u Africi izbila je prije 13 mjeseci kada se tom hemoragijskom groznicom zarazilo dijete u Gvineji.

Infekcija se potom proširila zapadnom Afrikom usmrtivši više od 8000 ljudi, iako su je zemlje poput Nigerije, Malija i Senegala uspjele iskorjeniti, a postoje znaci da napredak ostvaruju i druge pogođene zemlje.

"Ohrabrujuće je da se broj oboljelih značajno smanjio u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu i da su ostale potencijalne epidemije suzbijene zbog brze reakcije ostalih zapadnoafričkih zemalja", rekao je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

Izravno pogođene zemlje oštećene s 1,6 milijardi dolara

Ipak, virus će značajno utjecati na izravno pogođene zemlje uzrokujući u 2015. štetu od najmanje 1,6 milijardi dolara ili više od dvanaest posto njihovog ukupnog BDP-a.

Ako se ebola proširi na još zemalja, gubitak za afrička gospodarstva mogao bi doseći do šest milijardi dolara, stoji u izvješću banke.

Subsaharska Afrika rast će ove godine 4,6 posto, nešto manje od ranije prognoze Svjetske banke od pet posto, zbog ebole te pada cijena nafte i ostalih roba.

Pročitajte više