Egipatski sud poništio rezultate parlamentarnih izbora: "Pred nama se nalaze crni i opasni dani"

NAKON povijesne odluke egipatskog suda, koji je poništio rezultate prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, diljem Egipta izbili su prosvjedi, a Muslimanska braća upozorila su kako su pred zemljom sada "opasni i crni" dani.

Kandidat Muslimanske braće na nadolazećim predsjedničkim izborima Mohammed Mursi upozorio je kako će Egipat dočekati crni dani ukoliko na vlast preuzme bilo tko povezan s bivšim režimom, aludirajući pritom na svog glavnog protukandidata Ahmeda Shafiqa. Inače, prošlogodišnji parlamentarni izbori bili su prvi  slobodni izbori u Egiptu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Nakon odluke suda vlast se ponovno našla u rukama Vrhovnog vijeća oružanih snaga (Scaf), kojemu je nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka u veljači prošle godine povjerena zadaća vođenja zemlje kroz tranziciju. Sud je također odlučio kako je kandidatura Shafiqa, bivšeg bliskog Mubarakovog suradnika, legitimna.

Stotine aktivista prosvjedovale su jučer protiv odluke te procijenili kako Scaf pokušava povećati svoj utjecaj u zemlji i izvesti državni udar kojim će potkopati revoluciju. Činjenica da u redovima suda koji je ovakvu odluku donio sjede suci koje je tamo osobno postavio Hosni Mubarak samo ukazuje na to da u njihovim tvrdnjama vjerojatno ima podosta istine.

U priopćenju za javnost, Muslimanska braća, koja su na izborima osvojila 46 posto glasova, potvrdila su da ova odluka zemlju vodi u mračna vremena, koja bi mogla biti čak i opasnija od onih kada je vladao Hosni Mubarak.

Pročitajte više